Helikopterbrist sinkar insatsstyrkan

ANNONS
|

Att få specialpoliser på plats vid ett terrorattentat i Sverige skulle ta minst lika lång tid som det tog för den norska polisen vid massakern på Utöya, skriver Dagens Nyheter.

-Vi har ett enormt behov av bättre transportmöjligheter, säger Jonas Hysing, biträdande chef för Nationella insatsstyrkan.

Vid ett uppdrag i Luleå tvingades insatsstyrkan åka med reguljärflyg.

Rikspolisstyrelsen utreder nu möjligheterna att skaffa fler och större helikoptrar.

Justitieminister Beatrice Ask vet inte om den svenska insatsstyrkan skulle ha kunnat ta sig fram snabbare än vad den norska styrkan gjorde.

-Det är svårt att säga. Sverige är ett stort land och det kan ta sig tid att ta sig fram, men ambitionen är att vara på plats så snabbt som möjligt när en utryckning sker, säger hon till TT.

TT: Nationella insatsstyrkan klagar själv på att man har begränsade resurser för att snabbt ta sig ut. Man behöver en helikopter.

-Det pågår en utredning inom Rikspolisstyrelsen. Nationella insatsstyrkan har naturligtvis en ambition att göra ett ännu snabbare och bättre arbete än vad man gör. Men det är en diskussion som myndigheten måste ta först och främst.

TT: Varför måste det utredas? Är det inte bara att köpa en helikopter?

ANNONS

-Det är inte bara att köpa en. Den ska betalas och sedan ska den utrustas och det ska finnas personal, det är en ganska omfattande apparat.

"Bättre samordning för helikoptrarna"

Rikspolischef Bengt Svenson säger till TT att det stora problemet inte är brist på helikoptrar, utan samordningen av de som finns.

–Svensk polis har ingen helikopter som kan transportera en hel grupp på sju–åtta poliser. Men det här är en fråga som är större än polisen. Nu svarar varje myndighet för sin egen helikopterverksamhet.

– Vi behöver en bättre samordning för helikoptrar, en tänkbar lösning är att det blir en myndighet som svarar för all civil helikoptertrafik, säger Svenson.

Enligt rikspolischef Bengt Svenson finns regionala insatsstyrkor och särskilda piketstyrkor i Göteborg, Stockholm och Malmö som skulle kunna sättas in om ett liknande attentat hade inträffat i Sverige.

TT: Skickas alltid nationella insatsstyrkan?

–Det är en omöjlig fråga att svara på, det beror på när och hur. Man måste avgöra från fall till fall, det som hände på Utöya är så anmärkningsvärt. Om en enskild person skjuter betyder det inte automatiskt att den nationella insatsstyrkan går ut.

TT: Hur lång tid skulle det ta för polisen att vara på plats vid ett skottdrama?

–De kommer troligen att vara på plats inom en kortare tid, vi har poliser i hela landet och det finns en beredskap. Men ska det vara en speciell polisstyrka kan det ta längre tid.

ANNONS

Svenson säger att polisen ska se över helikopterverksamheten.

–Vi har inlett diskussioner med andra myndigheter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att titta närmare på hur vi skulle kunna samordna verksamheten, säger han.

ANNONS