Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hela vargflocken har avlivats

Vargarna hann döda en kronhjort, två får och ett rådjur innan de sköts.

– Det är en fruktansvärt tragisk och sorgsam historia. Men vi hade inga alternativ. De drev våra hjortar och våra älgar. Vi förlorade en kronhjort, två får och ett rådjur, sade Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark, under en presskonferens på djurparken på söndagseftermiddagen.

En möjlig orsak till att vargarna rymde kan ha varit konflikter inom gruppen, där de första vargarna som rymde kan ha utmanat den rådande hierarkin.
– En tänkbar teori är att de två första hanarna som rymde har utgjort ett hot, eller velat iväg. De var ovanligt stora.


När alfatiken också lämnat hägnet var det enligt Johan Lindström sådant kaos att de var tvungna att avliva hela gruppen. Den sista vargen hittades och avlivades vid fyratiden.
– Vi var inte ett dugg rädda för att våra vargar skulle gå på besökare. Det fanns ingen oro för det. Vi valde att ta bort dem för att det var så stökigt och vi kunde inte garantera att de skulle ta sig utanför parken och orsaka skador för markägare utanför.

”Egentligen började det hela redan i torsdags”, berättade Johan Lindström i ett pressmeddelande på söndagen.

”Två unga hannar hade lyckats gnaga upp ett litet hål mellan varghägnet och kronhjortsfållan. Vi lyckades få in dem i hägnet och laga hålet. Det är väldigt svårt att få vargar som börjat ta sig ut att stanna kvar inne i hägn, men efter några dagar med förstärkt tillsyn började vi tro att det hela trots allt hade löst sig till det bästa”, förklarar han.

I lördags lyckades de två unga hannarna ta sig ut i ett nytt hål. Då fattades beslutet att avliva de två. Samtidigt tog sig ytterligare tre vargar ut genom ett annat hål.

Alfatiken avlivades

”En av dessa avlivades vid sälhägnet och det visade sig vara alfatiken, flockens ledare”, heter det i pressmeddelandet.

”En vargflock är helt och hållet uppbyggd runt alfaparet, där tiken är allra viktigast. Chansen att få resten av vargarna att stanna i hägnet försvann i princip helt då tiken var borta”.

Och då allfatiken gett sig iväg, försökte de vargar som var kvar i hägnet att följa efter.

”Av säkerhetsskäl, framförallt för omkringliggande djurhållare, beslutade då djurparken att avliva alla vargar i flocken”.

Ett svårt beslut

Enligt Camilla Jönsson, djurparkschef, var det ett svårt beslut, ”men vår bedömning var att det var det enda vi kunde göra i den uppkomna situationen”.

Vargarna utgjorde ingen direkt risk för de besökare som fanns i djurparken, men parken evakuerades ändå.

Samtliga vargar avlivades av djurparkens egen personal.

Nätstängslet runt varghägnet var kraftigt och avpassat för just varg. ändå lyckades djuren ta sig igenom.

”Vi misstänker att det kan bero på en tillfällig stark oro i gruppen...vi närmar oss parningstid för varg och en av de unga hannarna vad väldigt välväxt. En teoretisk möjlighet skulle kunna vara att driften att flytta sig från flocken blivit väldigt stark”, skriver Johan Lindström.

"En fruktansvärd sorg"

– Det är en fruktansvärd sorg. Det är inte lätt att bygga upp en varggrupp. Det tar flera år. Men jag anser att vi har gjort helt rätt, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark till TT.

Var det någon fara för de besökande?

– Nej, vi åkte runt och sade till samtliga att de måste lämna parken, för vi befinner oss i en krissituation. Och då menar jag inte att vargarna skulle gå på människorna, utan för avlivningens skull.

Blev besökarna rädda?

– Nej, de blev nog lite paffa. Tyvärr förstod inte alla hur allvarligt det var. Vi hade svårt att få ut en del besökare.

Kommer ni att skaffa nya vargar?

– Vi har inte tagit ställning till det ännu. Vi får diskutera det. Men jag tycker att vi ska ha varg. Vi har ett uppdrag att visa upp varg, det står i våra stadgar. Men hur det ska se ut, det vet vi inte än.

Är det svårt att skaffa nya vargar?

– Det kan vara svårt att hitta rätt individer, som passar ihop. De är väldigt speciella. Men varg ska vi kunna få fatt i, det tror jag.

Är det något du tycker ni borde gjort annorlunda?

– Nej. Vi tycker att vi har handlat så rätt som man kunde i en fruktansvärt tragisk och pressad situation.

– Alfatiken styr hela gruppen, den är uppbyggd kring henne. Hon har ett hemområde och när hon lämnar det, då är det inte bra. Vi märkte tydligt att när hon kommit ut, då ville de andra inte stanna kvar.

Fanns det ingen möjlighet att mota tillbaka alfatiken?

– Nej, vi kom inte så nära, så det fanns ingen möjlighet att använda bedövningsgevär.

Borde ni inte haft ett bättre staket runt varghägnet?

– Staketet är ombyggt 1996 och det är godkänt för varg. Men när de väl vill ut så sliter de något så fruktansvärt, så att de drar ut sina egna tänder. De har bara en sak i huvudet och det är att komma ut, säger Johan Lindström.

Djurparken kommer att ha öppet som vanligt under söndagen. Klockan 13 hålls en pressträff på djurparken om det inträffade.

varghägn2
Djurförman Johan Lindström vid ett av de hål i stängslet som vargarna bitit upp för att ta sig ut. Johan tog beslutet att avliva flocken och var själv en av de 8 jägare som sköt vargarna. Ett av de hål som vargarna bet upp i hägnet. Blodet är från skador i käftarna som vargarna ådrog sig under utbrytningen. I bakgrunden ses djurkadaver som lagts som föda åt vargflocken.
varghägn3
Mest läst