Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hatkultur göder terrorn

Artikeln “Wallström har rätt – utred Israels svar på knivattacker” är djupt problematisk då dess enda syfte är att attackera och demonisera terrorns offer samtidigt som den helt och hållet bortser från att kritisera gärningsmännen och terrorns upphovsmän, skriver Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Israel-Palestina, 29/1

Den så kallade ockupationen (som inleddes 1967) är inte orsaken till palestinsk terrorism. Palestinsk terrorism mot judar påbörjades över ett halvt sekel innan det ens fanns någon ockupation, till och med decennier innan Staten Israel ens utropades. För att endast nämna ett exempel, mellan den 23 och 29 augusti 1929 spred sig antijudiska upplopp över hela det brittiska Palestinamandatet vilket resulterade i 133 döda judar och 339 skadade.

I sin artikel som kritiserar Israels självförsvar, ignorerar författarna helt referenser till omfattningen av den terrorvåg som hittills resulterat i 30 döda och 300 skadade israeler. Dessutom verkar författarna likgiltiga inför det faktum att den Palestinska myndigheten i decennier spridit antisemitisk och anti-israelisk propaganda i tevekanaler, dagstidningar, sociala medier och i skolornas läroplan. Inte heller nämns det att företrädare för Fatah och den Palestinska myndigheten hyllar terrorattackerna mot israeler och att myndigheten uppkallar gator, skolor och idrottsturneringar till terroristernas ära. Det står inte heller något om hur man betalar ut löner till frisläppta och dömda palestinska terrorister. En palestinsk opinionsundersökning, gjord i december 2015, visar att två tredjedelar av palestinierna stöder den nuvarande terrorn. Indoktrineringen och hatkulturen är anledningen till den terror vi nu ser, inte ockupationen eller avsaknaden av hopp som författarna antyder.

Vill utplåna Israel

Det nämns inte heller att hälften av palestinierna lever under Hamas hänsynslösa styre – en terroristorganisation som öppet uppmanar till utplånandet av Israel och utrotandet av det judiska folket. Vi får inte glömma att Hamas valdes av det palestinska folket i Gaza och att de, enligt många opinionsundersökningar, även skulle ta makten på Västbanken om val skulle hållas.

Att anklaga Israel, en västerländsk demokrati, för utomrättsliga avrättningar är absurt. Varför hörs inga krav om att utreda utomrättsliga avrättningar i Trollhättan, Paris eller San Bernardino där terrorism bemöttes med samma sorts självförsvar? Att använda denna term i samband med att en demokratisk stat försvarar sig självt mot terrorism är inte ärlig kritik utan ännu ett sätt att svartmåla Israel.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Bild - 2
Mest läst