Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hat som förblindar

De som skapar och sprider hat bär också ett ansvar när en galning väljer att sluta prata och börja mörda.

Bombattentatet i centrala Oslo, som tog sju liv, är ofattbart i sin grymhet. För massakern på Utöya saknas ord. Minst 84 ungdomar på Arbeiderpartiets ungdomsläger dödades av en galning beväpnad med gevär och pistol. Hur ser det ut inne i huvudet på en person som gör något sådant?

Oundvikligen utlöste bombexplosionen misstankar om islamistisk terror. Motiv saknas inte. Norge deltar i krigen i Afghanistan och Libyen. Det är inte riskfritt. Hot om hämnd saknas inte – liksom minnesbilder från Stockholm, Köpenhamn, London med flera städer som utsatts för islamistisk inspirerad terror.

Då stämmer det till eftertanke att verkligheten tycks vara den motsatta. Norsk polis grep en 32-årig norrman på Utöya, misstänkt för att ha utfört både bombattentatet och massakern. 32-åringen har tidigare var aktiv i främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Han beskrivs av norsk polis som högerextremist i "kristen-fundamentalistisk riktning". På nätet har han framträtt som nationalist, jämfört muslimer med nazister och beskrivit det mångkulturella samhället som ett hot mot Europa.

Motivet skulle alltså kunna vara hat mot en regering och ett regeringsparti som inte gör tillräckligt motstånd mot det som 32-åringen i sin politiska förvirring uppfattar som ett dödligt hot mot den norska nationen. Som medlem i en skytteklubb har han haft tillgång till vapen, även automatvapen. Som trädgårdsföretagare har han köpt stora mängder konstgödsel, användbart som råmaterial i en primitiv bomb.

När det blev känt att polisen gripit en norrman med bakgrund i nationalism, högerextremism och främlingsfientlighet tog ett antal politiker i såväl Norge som Sverige med liknande bakgrund snabbt avstånd från 32-åringen och de dåd han misstänks för.

Självklart är gärningsmannen själv ansvarig för sina gärningar. Men det finns också ett ansvar som går djupare. Även om den som utför politiska attentat visar sig vara en galning, så begås inte politiska attentat i ett politiskt tomrum. På nätet och i politikens utmarker sprids förtal, fördomar och hat, ibland öppet, ibland förtäckt. I en sådan miljö kan förvirrade personer få för sig att handla där andra bara pratar.

De som sprider förtal, fördomar och hat har ansvar för detta och i någon mån för följderna – om inte juridiskt så moraliskt. De som i tysthet och av bekvämlighet godtar andras förtal, fördomar och hat har åtminstone ansvar för sin flathet.

Inget samhälle går säkert för extremister. Varken polis eller militär kan stoppa galningar som gör det oförutsebara. Men vi kan alla stå upp för demokrati och tolerans och på så sätt bekämpa den miljö som kan inspirera och förleda vilsna själar till ofattbara terrordåd.

Attentaten i Norge påminner oss om att det är extremismen som hotar oss, inte främlingen eller det främmande. Och extremismen kan möta oss i vilka kläder som helst.

GP 24/7 -11

Mest läst