Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Har uttryckt högerextrema åsikter

I fredags greps en 32-årig norrman sedan han, utklädd till polis, tog sig in på Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) sommarläger, som anordnas varje år för de socialdemokratiska ungdomarna. På lägret ska han ha skjutit minst 80 deltagare till döds.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisen misstänker också att 32-åringen ligger bakom den kraftiga bombexplosionen i regeringskvarteren i Oslo några timmar tidigare. Enligt polisen ska mannen ha setts i området.

Den anhållne gjorde sin värnplikt i det norska försvaret och har varit medlem i en skytteklubb i Oslo. Han har flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat automatvapen. Han ska också ha utmärkt sig som en flitig debattör på flera islamkritiska sajter, bland dem Document.no, där han i flera inlägg har givit uttryck för nationalistiska hållningar och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle.

Enligt VG Nett skapade 32-åringen för sex dagar sedan ett konto på Twitter där han lagt ut ett citat av den brittiske filosofen och socialliberalen John Stuart Mill.

"One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests." (En person som tror är lika stark som 100 000 som bara har intressen"), löd citatet.

Sedan några år tillbaka hade mannen också en profil på Facebook där han postade en rad högerextrema och kontroversiella åsikter. Sidan raderades sedan och ersattes av en ny där 32-åringen för några dagar sedan lade ut nya bilder av sig själv.

Den misstänkte gärningsmannen var medlem i främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FRP), bekräftar partiet till Aftenposten.

Han blev medlem 1999 och betalade medlemsavgiften fram till och med 2004. Han var även engagerad i Fremskrittsspartiets ungdom (FPU) från 1997 till 2007. Inom FPU var han ordförande i Oslo Vest från oktober 2002 till november 2004. Han var även styrelseledamot i samma distrikt under den perioden.

Den anhållne är frimurare och medlem av Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler.

De senaste åren har mannen startat flera företag. Ett av dem - Geofarm - hade som ändamål att bedriva grönsaksodling. Gärningsmannen köpte 6 ton konstgödsel den 4 maj, uppger ett företag i jordbruksbranschen enligt Reuters.

Konstgödsel är ofta en central beståndsdel i hemmagjorda bomber.