Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Har uttryckt högerextrema åsikter

Anders Behring Breivik, 32 år, är anhållen misstänkt både för massakern på minst 84 ungdomar på Utöya och bomben som dödade minst sju personer i centrala Oslo. 

Behring Breivik greps på Utöya i fredags sedan han, utklädd till polis, tog sig in på Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) sommarläger, som anordnas varje år för de socialdemokratiska ungdomarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den misstänkte gärningsmannen var medlem i främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FRP), bekräftar partiet till Aftenposten.


Han blev medlem 1999 och betalade medlemsavgiften fram till och med 2004.
Han var även engagerad i Fremskrittsspartiets ungdom (FPU) från 1997 till 2007.
Inom FPU var han ordförande i Oslo Vest från oktober 2002 till november 2004. Han var även styrelseledamot i samma distrikt under den perioden.


I ett inlägg på document.no skriver Anders Behring Breivik själv att han "arbetat i flera år" för FRP, enligt NTB.

Behring Breivikhar gjorde sin värnplikt i det norska försvaret och varit medlem i en skytteklubb i Oslo. Han hade flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat automatvapen. Han ska också ha utmärkt sig som en flitig debattör på flera islamkritiska sajter, bland dem Document.no, där han i flera inlägg har givit uttryck för nationalistiska hållningar och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle.

Enligt VG Nett skapade 32-åringen för sex dagar sedan ett konto på Twitter, och där har han lagt ut ett citat av den brittiske filosofen och socialliberalen John Stuart Mill.

"One person with a belief is eqal to the force of 100 000 who have only interests" (En person som tror är lika stark som 100 000 som bara har intressen"), löd citatet.

Sedan några år tillbaka hade Behring Breivik också en profil på Facebook där han postade en rad högerextrema och kontroversiella åsikter. Sidan raderades sedan och ersattes av en ny där 32-åringen för några dagar sedan lade ut nya bilder av sig själv.

Behring Breivik har ingen känd anknytning till aktiva eller tidigare aktiva grupper på yttersta högerkanten, men han är frimurare och medlem av Johannes-logen St. Olaus T D  Tre Söiler.

De senaste åren har Behring Breivik startat flera företag, men alla har lagts ned efter kort tid. En av firmorna bedrev utveckling av säljtjänster på internet. En annan – Geofram – hade som ändamål att bedriva grönsaksodling.

Det kan ha lett till att 32-åringen fått tillgång till stora mängder konstgödsel, ofta en central beståndsdel i hemmagjorda bomber. Gärningsmannen köpte 6 ton konstgödsel den 4 maj, uppger ett företag i jordbruksbranschen enligt Reuters.

Anders Behring Breivik har tidigare bott i sin mors lägenhet i västra Oslo, men i juni i år flyttade han till Rena i Österdalen. Där finns flera utbildningar för norska militärer, bland annat Härens befälsskola, Härens Jegerkommando, Härens vapenskola och Telemark-bataljoner.

Det är dock inte känt om mannen hade någon kontakt med militärer i Rena.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.