Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Har haft ekonomiska problem

Företaget Sellpower Information Sweden AB som driver flyktingboendet i Rävlanda har haft stora finansiella problem. Och ägaren har en halv miljon kronor i skatteskuld.

Tidigare i år gick Kungsbackaföretaget Thailand dream village i konkurs och en rad svenskar stod med halvfärdiga hus i Asien. Företaget Myshus som erbjöd nyckelfärdiga friggebodar gick samma väg. Bättre gick det att hyra ut boende till industriarbetare på västkusten genom företaget Sellpower. Men när konjunkturen svek la entreprenören Jimmy Hoppe om kursen. Förra året slöt han ett första avtal med Migrationsverket och upplät Åtorps herrgård i Munkedal för asylsökande. I år han öppnat ytterligare tre boenden, varav två i Örebro län och nu ett i Rävlanda och företagets ekonomi har förbättras väsentligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi tittade efter andra möjligheter. Vi har haft en tuff ekonomi, men i dag har vi sunda finanser, säger Jimmy Hoppe, som lovade att hans personliga skuld skulle regleras under tisdagen.

Sellpower Information Sweden AB driver så kallade akutboenden för asylsökande i samarbete med Migrationsverket. Vanligtvis placeras dessa i lägenheter men i år har dessa inte räckt till, vilket enligt myndigheten beror det på att antalet asylsökande ökar samtidigt som personer som fått uppehållstillstånd blir kvar i Migrationsverkets regi när kommunerna hänvisar till bostadsbrist.

– Jimmy Hoppe och andra som har stor kapacitet räddar oss ur en situation vi inte kan hantera, säger Peter Eriksson, lokalförsörjare på Migrationsverket.

Susanne Johansson är controller för Sellpower Information Sweden AB:

– Alla skatter i Jimmys alla bolag har betalats under tisdagen och finns på Skattemyndighetens konto under onsdagen, säger hon.

Att Sellpowers ägare har haft nära en halv miljon i skatteskuld bryr sig inte Migrationsverket om. Inte heller att företaget lämnat in årsredovisningen för sent med hänvisning till att det inte haft råd att anlita revisor.

– Företaget har F-skattsedel och det finns inga aktuella skulder hos Kronofogden. Vi är nöjda med det, säger Peter Eriksson.

Det har diskuterats kring att Migrationsverket kringgår lagen om offentlig upphandling genom att göra direktaffärer med operatörer som hyr ut lokaler. Men just nu pågår en upphandling och därför tecknas inga avtal som sträcker sig längre än sista februari.

Avtalet gällande Rävlanda är inte underskrivet än och därför nekas GP att ta del av det.