Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

21Pengar-Hemmafixare_7.jpg

Hantverkare tar från hemmafixaren

I den stora renoveringsvågen har den händige hemmafixaren hamnat allt mer i skuggan av professionella hantverkare. En orsak är att allt fler husägare hellre betalar för att få jobbet gjort än gör det själv.

Mäklaren pekar på skåpväggen i det hyfsat nyrenoverade egnahemsbygget från tidigt 1930-tal.

- Här syns det att ägarna kostat på huset riktiga hantverkare, säger hon nöjt till några möjliga köpare under den välbesökta visningen.

Lätt försäkra

Huset är både om- och tillbyggt, källaren är inredd och altanen ofantligt mycket större än när huset byggdes. Trots osäkra ekonomiska tider är mäklaren förvissad om att få ett bra pris. En orsak kan vara att alla stora renoveringar i huset är gjorda av justt hantverkare med certifikat på att de följer gällande regelverk. Därmed får köparen inga problem att försäkra huset.

Renoveringarna i just det här huset gjordes innan regeringen i december 2008 införde skattesubventioner på bygg- och renoveringsarbeten. Rot-avdraget innebär att ägaren till ett hus eller en bostadsrätt kan dra av halva arbetskostnaden upp till 100 000 kronor, det vill säga max 50 000 kronor per år.

Mindre fixlust

Rot-avdraget lyfts ofta fram som en orsak till uppsvinget för hantverkare, men det är ändå inte hela sanningen. Svenska män lägger i genomsnitt 40 minuter per dag på underhållsarbete, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Det är dubbelt så mycket som kvinnor, men mindre än för 15 år sedan.

Guy Wallster, ordförande i Mäklarsamfundet och mäklare sedan 1977, såg mer hemmafixande för 10-15 år sedan jämfört med i dag.

- Det kan ha flera orsaker. Vi har till exempel en kull 70-talister som nu kommer ut på marknaden och de flesta av dem är akademiker. De har varken kunskap eller tid att fixa själva utan köper loss det för att veta att det blir rätt gjort.

Ingen tid

Självklart påverkas prislappen om renoveringen inte är hantverksmässigt gjord, konstaterar Guy Wallster. Inte minst eftersom köparen kan få problem att teckna en försäkring om till exempel badrummet inte är gjort av en certifierad hantverkare. Och att riva ut och göra om ett badrum kan kosta flera hundra tusen kronor.

Även John Dahlborg, ägare till firman Byggbolaget märker att fler än tidigare vill ha hjälp. Han tror att rot-avdraget betyder mycket, men lyfter spontant fram en pressad tidsanda som lika viktig för utvecklingen.

- Folk är så stressade och jobbar hellre på sitt eget jobb än fixar hemma, säger John Dahlborg.

Ingen renovering är den andra lik, men ett normalstort kök kostar cirka 73 000-78 000 kronor inklusive moms att göra om. Efter rot-avdraget halveras kostnaden. Då handlar det om rena arbetskostnader. Därutöver kommer kostnaden för skåp, bänkar, golv, kakel, blandare, diskmaskin och så vidare.

Rivning av befintligt kök: cirka 6 000 kronor

Läggning av nytt parkettgolv inklusive nya lister: cirka 5 000 kronor

Montering av nytt kök för en snickare: cirka 27 000 kronor

Elkostnader: cirka 10 000-15 000 kronor

Vvs-kostnader: cirka 5 000 kronor beroende på om avlopp och vatten kommer på samma ställe

Målerikostnad: cirka 10 000 kronor

Kakelsättning: cirka 5 000 kronor

Bortförsel av sopor/byggmaterial: cirka 5 000 kronor

Summa: 73 000-78 000 kronor

Källa: Byggbolaget

Om all utrustning levereras i tid, beräknar en yrkeshantverkare att det tar 2,5-3 veckor att renovera ett normalstort kök. För hemmafixaren tar det oftast längre tid. Ofta gör ägaren själv delar av jobbet för att pressa kostnaderna. Det vanligaste är att riva ut det gamla köket själv, måla väggar och lägga in golvet.

Källa: Byggbolaget

Mest läst