Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
516068.jpg
Hannes Westberg tas omhand efter skotten på Vasaplatsen 2001.

Hannes Westberg: Jag ångrar inget

Bilderna av Hannes Westberg när han sköts i magen på Vasaplatsen har visats tusentals gånger de senaste tio åren. Nu träder han fram.

Det är tio år sedan bilderna på en ensam demonstrant som springer fram mot kravallutrustad polis på Vasaplatsen i Göteborg kablades ut över världen. 19-åriga Hannes Westberg tar först upp en sten och kastar, sedan en till. Han visar poliserna fingret.

Men sedan vänder han sig om, tar sig för magen, och springer. Han har blivit skjuten i magen.

Skott från svensk polis har för första gången på årtionden träffat en demonstrant, och han är allvarligt skadad.

Händelsen inträffade under EU-toppmötets andra dag, fredagen den 15 juni, 2001.

I dag är Hannes Westberg 29 år. Han saknar mjälte och har bara en njure. Hans kroppspulsåder lappades ihop med gore-tex efter skottet på Vasaplatsen. Han träffades så illa att han var nära att dö.

I kväll berättar han i SVT:s Uppdrag granskning om sin syn på händelserna för tio år sedan. Enligt polisen stod Hannes Westberg i täten för en våldsam mobb som bombarderade patrullerna med uppbruten gatsten. I dag säger han att han står för det han gjorde.

– Jag ångrar ingenting. Jo, att jag blev skjuten ångrar jag, säger han.

Hannes Westberg säger att han har samma åsikter i dag som för tio år sedan, och han tror att de poliser som säger att de sköt mot demonstranterna på Vasaplatsen för att de fruktade för sina liv, ljuger.

– Jag anser inte att de poliser som sköt var skrämda och rädda och agerade utifrån rädsla, det gör jag inte. Självklart var det poliser på plats de dagarna som var i hotfulla situationer. Jag kan betona att jag inte ser den enskilda polisen på gatan som en fiende. Jag hatar deras chefer, och det hoppas jag att jag har gemensamt med en del poliser, säger han i SVT i kväll.

Erik Nord, chef för ordningspolisen i Göteborg, säger i kvällens Uppdrag granskning att de grupper som använder våld mot polisen för att göra sina åsikter hörda ”vänder demokratin ryggen”.

Hannes Westberg håller inte med om den beskrivningen.

– Polisen attackerar demonstrationsrätten, man attackerar mötesfriheten och skjuter människor på öppen gata, man förfalskar bevismaterial, och man erkänner allt detta. Ändå finns det inga som helst konsekvenser. Då kan jag undra vilken demokrati det är vi attackerar, och vad är den värd?

Hannes Westberg dömdes till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Ingen polis dömdes för skottet, och Erik Nord kan i dag inte se att polisen gjorde någonting fel.

– Hannes Westberg har ett ansvar i den situationen som inträffade, det är min bestämda uppfattning. Jag kan inte se att polismännen har någon skuld överhuvudtaget. De agerade utifrån den situation de hamnade i. Det var olyckligt att de hamnade där. Det är allvarligt när man använder vapenmakt mot andra människor, men det förekommer och kommer att fortsätta. Vi kommer att fortsätta använda vapen, säger han i Uppdrag granskning.

EU-toppmötet i Göteborg hölls 14, 15 och 16 juni 2001.

Torsdag: Polisen omringar Hvitfeldska gymnasiet med containrar.

Fredag: Tre demonstranter skadas av polisens skott på Vasaplatsen.

Lördag: Polisen stormar Schillerska gymnasiet i jakten på två tyska beväpnade terrorister. 78 demonstranter tvingas ned på skolgårdens asfalt. Hundratals personer på Järntorget omringas också av polis i över fyra timmar när de demonstrerar mot polisens våld.

Totalt frihetsberövades över 1 000 personer under de tre dagarna. Över 100 demonstranter åtalades för brott i samband med demonstrationerna, ett 70-tal dömdes.

Polismästaren Håkan Jaldung, som var ansvarig för avspärrningen på Hvitfeldska gymnasiet, åtalades för olaga frihetsberövande, men friades i både tings- och hovrätt.

Källa: TT, GP och Uppdrag granskning

Mest läst