Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hannes Westberg tas omhand efter skotten på Vasaplatsen 2001.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hannes Westberg: Jag ångrar inget

  Bilderna av Hannes Westberg när han sköts i magen på Vasaplatsen har visats tusentals gånger de senaste tio åren. Nu träder han fram.

  Det är tio år sedan bilderna på en ensam demonstrant som springer fram mot kravallutrustad polis på Vasaplatsen i Göteborg kablades ut över världen. 19-åriga Hannes Westberg tar först upp en sten och kastar, sedan en till. Han visar poliserna fingret.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men sedan vänder han sig om, tar sig för magen, och springer. Han har blivit skjuten i magen.

  Skott från svensk polis har för första gången på årtionden träffat en demonstrant, och han är allvarligt skadad.

  Händelsen inträffade under EU-toppmötets andra dag, fredagen den 15 juni, 2001.

  I dag är Hannes Westberg 29 år. Han saknar mjälte och har bara en njure. Hans kroppspulsåder lappades ihop med gore-tex efter skottet på Vasaplatsen. Han träffades så illa att han var nära att dö.

  I kväll berättar han i SVT:s Uppdrag granskning om sin syn på händelserna för tio år sedan. Enligt polisen stod Hannes Westberg i täten för en våldsam mobb som bombarderade patrullerna med uppbruten gatsten. I dag säger han att han står för det han gjorde.

  – Jag ångrar ingenting. Jo, att jag blev skjuten ångrar jag, säger han.

  Hannes Westberg säger att han har samma åsikter i dag som för tio år sedan, och han tror att de poliser som säger att de sköt mot demonstranterna på Vasaplatsen för att de fruktade för sina liv, ljuger.

  – Jag anser inte att de poliser som sköt var skrämda och rädda och agerade utifrån rädsla, det gör jag inte. Självklart var det poliser på plats de dagarna som var i hotfulla situationer. Jag kan betona att jag inte ser den enskilda polisen på gatan som en fiende. Jag hatar deras chefer, och det hoppas jag att jag har gemensamt med en del poliser, säger han i SVT i kväll.

  Erik Nord, chef för ordningspolisen i Göteborg, säger i kvällens Uppdrag granskning att de grupper som använder våld mot polisen för att göra sina åsikter hörda ”vänder demokratin ryggen”.

  Hannes Westberg håller inte med om den beskrivningen.

  – Polisen attackerar demonstrationsrätten, man attackerar mötesfriheten och skjuter människor på öppen gata, man förfalskar bevismaterial, och man erkänner allt detta. Ändå finns det inga som helst konsekvenser. Då kan jag undra vilken demokrati det är vi attackerar, och vad är den värd?

  Hannes Westberg dömdes till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp.

  Ingen polis dömdes för skottet, och Erik Nord kan i dag inte se att polisen gjorde någonting fel.

  – Hannes Westberg har ett ansvar i den situationen som inträffade, det är min bestämda uppfattning. Jag kan inte se att polismännen har någon skuld överhuvudtaget. De agerade utifrån den situation de hamnade i. Det var olyckligt att de hamnade där. Det är allvarligt när man använder vapenmakt mot andra människor, men det förekommer och kommer att fortsätta. Vi kommer att fortsätta använda vapen, säger han i Uppdrag granskning.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.