Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Hanne Kjöller: "Jag kommer i morgon"

- Jag ställer inte in. Jag är på Bokmässan i morgon, säger Hanne Kjöller till gp.se.

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller skulle ha pratat om sin bok En halv sanning är också en lögn på Bokmässan klockan 15.00 i dag.

Enligt programmet skulle hon ha "bjudit på en medielektion värd namnet" och visa "hur journalister genom att utelämna vissa avgörande uppgifter kan skapa en helt felaktig bild av verkligheten".

Men Brombergs förlag och Bokmässan meddelade att programpunkten utgår.

- Det är för att vi har ett dödsfall i familjen, jag är på begravning idag, förklarar Hanne Kjöller.

Men det stämmer inte att hon ställer in sin medverkan på Bokmässan, uppger hon. Hon kommer att vara där under fredagen.

- Jag har tre olika framträdanden på Bokmässan där jag möter läsarna. Jag backar inte från debatten, säger Hanne Kjöller.

Kjöller har de senaste dagarna varit inblandad i en infekterad konflikt med Göteborgsjournalisten Janne Josefsson som nämns och citeras i hennes bok. Josefsson har begärt rättelse.

Han anser att boken innehåller flera faktafel om reportage han varit inblandad i.

Hanne Kjöller har försvarat sig bland annat genom att skriva brev till Janne Josefsson med kommentarer om det som Josefsson anser är faktafel, och anklagar honom för att köra med utmattningstaktik för att vinna sina diskussioner.

Men hon har också fått hård kritik från författaren och journalisten Gellert Tamas som bland annat i en intervju med GP anklagat Kjöller för att "gång på gång struntar i fakta, publicerar halvsanningar, gör närmast tragikomiska fel och ibland inte ens drar sig för rena förfalskningar."

Brombergs förlag har bladat in en rättelse i boken av ett faktafel som Hanne Kjöller medgett.

Det gäller en uppgift där författaren påstod att en cancerdrabbad krögare som inte fick sjukpenning ägde en bostadsrätt värd 12,5 miljoner. I själva verket var han hyresgäst i ett privatägt hus.

Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs betonar att Hanne Kjöller kommer att medverka på Bokmässan på fredag och att det inte var för att slippa debatten hon ställde in i dag.

– Hon var tvungen att åka på en begravning. Så att hon ställde in av andra skäl var en felaktig nyhet som spreds som blixten, säger Dorotea Bromberg. Hon berättar att reaktioner på Hanne Kjöllers bok är väldiga.

– Jag gör inte annat än tar emot reaktioner på boken, säger hon. Men jag ger mig inte in i debatten mellan Josefsson, Gellert och Kjöller. Den får de sköta själva.

Kommer det fler rättelser av boken?

– Inte vad jag vet nu. Vi har redan rättat det vi upptäckte var fel.

Mest läst