Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ila-fängelset där Anders Behring Breivik sitter häktad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Han vill rymma och mörda fler

Han vägrar låta sig fotas, skriver på ett tal och planerar att rymma från fängelset. Personalen som ska övervaka Norges mest hatade man får psykologhjälp.

Terroristen Anders Behring Breivik fick på tisdagen papper och penna och har börjat skriva på ett tal, säger hans försvarsadvokat Geir Lippestad till VG.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Han gör det på engelska. Han säger att det är hans arbetsspråk, säger Lippestad.

Advokaten träffade Breivik i centralarresten på polisstationen i Oslo innan han överfördes Ila-fängelset i Baerum.

Överflyttningen till fängelset försenades i flera timmar eftersom Breivik vägrade låta polisen ta hans fingeravtryck och ta bilder av honom.

– Han ville inte att ett sådant polisfoto skulle komma ut i offentligheten, sade advokaten.

Till sist tillmötesgick polisen hans önskan och underlät att fotografera honom.

Breivik har under förhören sagt att det finns ytterligare två terrorceller i Norge. Mer tänker han inte säga förrän polisen tillmötesgår krav han ställt. Advokaten vill dock inte gå närmare in på dem, då de inte är verklighetsförankrade.

Planen är att rymma

I sitt manifest beskriver Anders Behring Breivik i detalj hur en "tempelriddare" ska agera efter sitt första terrordåd.

"När han fängslats ska tempelriddaren göra allt som står i hans makt för att fly från fängelset. Om han lyckas, bör han initiera en "bonusoperation" som består i att avrätta 3-5 viktiga Kategori B-förrädare/multikulturalister".

Enligt strategin som han beskriver ska han dessutom ha ytterligare ett förråd med två eldvapen, granater och utrustning som kan krävas för att klara sig på egen hand ute i skogen.

"Tempelriddaren" ska redan före sitt första dåd ha samlat information om sina nya offer. Efter fänglsandet ska namnen på fem personer publiceras på internet, i skrämselsyfte.

Han tror att en sådan publicering kan få de utsatta att byta politisk ståndpunkt - om de utvalda offren inte är alltför "härdade marxister".

Men de publicerade namnen är en skenmanöver - den verkliga dödslistan ska "tempelriddaren" behålla för sig själv.

Anders Behringer Breivik avslutar kapitlet med ett meddelande till fängelsevakter och poliser som läser. Han skriver att han kämpar på den goda sidan och att det är deras plikt att hjälpa "tempelriddarna".

Helt isolerad

De anställda på Ila-fängelset får psykologhjälp för att tackla det krävande jobbet att övervaka Breivik.

– Alla i Norge har känslor efter det fruktansvärda händelsen som inträffat. Det är klart att det blir en utmaning i förhållande till vår professionalitet, säger fängelsedirektör Knut Bjarkeid.

De som kommer att ha kontakt med Breivik på fängelset är erfaren personal. Trots det har åtgärder vidtagits inför Breiviks fängelsevistelse.

– En timme varje dag kommer de som jobbar med honom att ha ett möte för att diskutera både sina egna känslor och hur de ska förhålla sig till honom. En av anstaltens psykologer kommer också att följa upp de anställda och vara med på dessa möten, berättar Bjarkeid.

Breivik som måndags häktades i åtta veckor, varav fyra i fullständig isolering, sitter på en enmansavdelning på Ila.

– Det betyder att han inte har kontakt med några andra intagna. När han inte har någon aktivitet kommer han att vara i cellen, säger Bjarkeid.

Breivik filmad före terrorattentatet

Breivik blev filmad av övervakningskameror minuterna innan bomben exploderade utanför regeringskansliet i Oslo.

Polisen har säkrat flera videoupptagningar som visar hans rörelser i området, skriver Aftenposten, som fått uppgifterna bekräftade från flera källor.

Enligt samma källor kommer det att ta veckor att gå igenom hela materialet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.