Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Han tar över Liseberg

  Danske Andreas Andersen blir Lisebergs nya vd. - Det är ett drömjobb. Det finns inte en park i världen jag hellre skulle arbeta på, säger han.

  Vid halv fyratiden på måndagen avslöjade Lisebergsledningen att den 38-årige dansken tar vid när Mats Wedin går i pension i början på 2011.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Andreas Andersen har arbetat i sju år på Tivoli varav tre år som vice vd. Och de senaste tre åren har han arbetat som chef för Europakontoret i branschorganisationen IAAPA (International Associations of Amusement Parks and Attractions).

  I IAAPA:s Europakontor sitter även Mars Wedin som ordförande. Därför känner den nuvarande och den nya vd:n varandra sedan tidigare. Men det ska inte ha någonting med tillsättandet av tjänsten att göra.

  - Jag har inte fått välja min efterträdare. Även om jag är väldigt glad att det blev Andreas. Jag känner mig också lite lätt avundsjuk på honom att han är 38 år och precis börjar det här jobbet. Men det känns bra, säger Mats Wedin.

  - Han kan branschen, han har jobbat med säkerhetsfrågor och vi ville inte ha en 50-åring utan en yngre person som kan utveckla Liseberg, säger Göran Johansson (S), ordförande i Lisebergs styrelse.

  Det var ungefär 100 personer som sökte jobbet. Däribland en elvaårig kille som tyckte att han kunde Liseberg väldigt väl. Andreas Andersen var på ett möte i Göteborg med IAAPA när han såg annonsen i GP. Liseberg annonserade nämligen inte internationellt.

  - Det glädjer mig att i januari bli en del av ett team som gör Liseberg till något speciellt, säger han. Jag tycker att Liseberg är Europas bästa nöjespark.

  I Lisebergs ledning är bara två av tretton personer kvinnor. En av de tre sista som var aktuella för tjänsten var kvinna men fick inte jobbet.

  - Den här frågan har varit uppe flera gånger. Vi behöver få in fler kvinnor i ledningsgruppen, säger Göran Johansson.

  Andreas Andersen kommer att börja arbetet den 1 februari nästa år och flyttar till Göteborg i januari. Göran Johansson förklarar att Lisebergs vd måste bo i Göteborg.

  - Möjligtvis i Kärna, men det är så långt vi kan sträcka oss, säger han.

  Än så länge har inte den nya vd:n några planer för hur Liseberg kommer att utvecklas. Det är för tidigt att säga. Men han vill fortsätta det arbete som Mats Wedin utfört så att det finns något på Liseberg för alla.

  - Mats och jag är väldigt lika i vår kärlek till branschen och vår kärlek till Liseberg, säger Andreas Andersen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.