Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
domarmartin1

Han slutade döma: "Inte värt all skit"

Martin Larsson började döma fotboll när han var 14 år. Fyra år senare hade han fått nog av glåpord och slutade. – Jag tyckte egentligen om det, men det var inte värt all skit man fick, säger han.

Martin Larsson är 28 år idag och har sedan länge lämnat dömandet bakom sig. Men när GP skrev om hur ledare gått till verbal attack mot en 15-årig domare – som gråtande lämnade ungdomsturneringen – så kände igen sig.

– Ja, just den där känslan att ”nu skiter jag i det”. Det var jättekul att döma så länge man gjorde bra matcher, men vissa gånger var man ju lite sämre och då fick man höra det. Det är inget man bara skakar av sig som 15-åring, säger Larsson.

Han började med att döma knattefotboll, och fick sedan ta sig an äldre killar och tjejer. Men det var sällan spelarna som var det stora problemet.

– Att de kan vara lite hetsiga i stridens hetta, det kan man ta. Och man kan ju alltid varna dem när det brinner till. Men ledarna är oftast vuxna män i 40-årsåldern. De har en auktoritet gentemot en 15-åring som är svår att hantera.

Efter några år som domare märkte Martin själv hur han började titta på spelschemat och försöka undvika vissa lag. Han sjukskrev sig från matcher där han visste att ledarna var aggressiva. Och han blev en sämre domare ju mer skit han fick.

– Det värsta var när det började tidigt i en match. Om ledarna börjar gapa på en första kvarten. Då blir man osäker och fokuserar inte på att döma så bra som möjligt, utan vill bara slippa att få skit. Vissa gånger har jag vetat att jag borde blåsa, men ändå inte gjort det, för jag orkade inte ta mer.

Osäkerheten och olustkänslan tog överhanden och till slut fanns det ingen glädje kvar i dömandet för Martin. 15 år senare minns han fortfarande flera incidenter tydligt – trots att inget ”allvarligt” egentligen inträffade.

– Vid ett tillfälle gjorde ett lag mål. Jag avvaktade ett par sekunder innan jag beslöt mig för att blåsa för hands och döma bort målet. Då är det en ledare som exploderar totalt och springer in på planen och vrålar mot mig. Jag går dit på skakiga ben och försöker verka lugn. De vann matchen och efteråt kommer han fram lite käckt och säger ”du tog väl inte illa upp” och klappar mig på axeln. Då tänker man bara "dra åt helvete”. Det finns ingen annanstans där 40-åriga män skriker på en 15-åring på det sättet.

Till slut var det inte värt det, Martin Larsson slutade helt att döma som 18-åring. Och han har ingen enkel förklaring på hur situationen – som uppenbarligen inte blivit bättre - ska kunna förändras.

– Vi hade ju stöd från förbundet, med domarkontrollanter som hjälpte oss. Men på till exempel en cup är det så många matcher och de kan inte vara överallt hela tiden. Föräldrarna är lättare att ta, de är ju tredje part på något vis och kan inte det här. Men det är domarna, spelarna och ledarna som tillsammans ska lösa det, säger Martin.

Med lite distans till det hela kan han även minnas en anekdot av det mer lättsamma slaget:

– Det var en av de äldre domarna som jag var på utbildning med. Han hade haft en match i division sex och det hade blivit hetsigt. En spelare hade skrikit åt honom hur jävla dålig han var och då svarade han: ”Ja, men hade jag inte varit så dålig så hade jag ju inte dömt er”.

Se mer från - 15-årig domare hånades
Mest läst