Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage demo
Demonstranter får tillfälliga tillstånd utanför Vita huset. Men Concepcions aktion blev permanent.

Han protesterade vid Vita Huset i 35 år

I trettiofem år var hon den ensamma demonstranten utanför Vita Huset. Men för en kort tid sedan sedan dog Concepcion. Malia Obama lämnade presidentfamiljens kondoleanser.

Blomsterberget växer utanför det lilla tältet vid Lafayetteparken mitt emot Vita huset. Här tillbringade Concepcion Picciotto tiden sedan 1981 med att protestera mot kärnvapen.

Demonstranter får tillfälliga tillstånd utanför Vita huset. Men Concepcions aktion blev permanent. Hon är den demonstrant som längst och på samma plats genomfört en protest i USA.

Första gången jag talade med henne var 1988. Då berättade hon hur hennes exman berövat henne deras adopterade dotter och hur hon gått omkring med plakat utanför Vita huset för att fästa uppmärksamhet på vårdnadstvister.

Där träffade hon aktivisten William Thomas som föreslog att de skulle slå upp tältet som en permanent plats för fredsaktioner. Tältet flyttades bort av polisen från trottoaren utanför staketet men fick en fast plats på andra sidan gatan.

De blev de enda demonstranterna som tilläts vara kvar dygnet runt såvida någon av dem befann sig i tältet. Det blev Concepcion som tog på sig uppgiften. Ibland fick hon hjälp med bevakningen. Ett par gånger slog polisen till och rev tältet, senast för något år sedan när Concepcion flyttats till en plats under ett träd i skuggan sedan hon hittats medtagen och uttorkad. Men då rusade människor som kände till historien fram och lade sig på den nedtagna presenningen och vägrade att flytta sig. De lämnade inte platsen förrän Concepcion kom tillbaka och reste upp tältet igen.

När William Thomas gifte sig med Ellen, en av aktivisterna, blev Concepcion rasande.

– Kampen mot kärnvapen går först, sade hon. Sedan kommer ingenting och därefter ingenting.

William Thomas är död sedan många år och Ellen har inte synts till på länge.

– Jag tänker stanna tills jag dör, sade hon när jag talade med henne i somras. Då berättade hon att hon skulle fira sin 80-årsdag i januari med att dricka en kopp riktigt varm buljong.

Hon talade osammanhängande och hennes kropp var ännu mer böjd än tidigare.

– De håller utkik över mig, sade hon och pekade mot Vita huset.

Från att ha sett alla presidenter både som sina motståndare och allierade i kampen mot kärnvapnen hade hon nu föreställningen att hon var utsatt för en stor allomfattande konspiration som kanske utgick från Vita huset. Hennes protest innefattade även tidvis Israel.

Vart fjärde år har tältet flyttats för att ge plats för installationsparaden sedan den nye presidenten svurit eden. Men bara för att flyttas tillbaka igen.

– Jag fortsätter kampen, säger Phillipos Melaka-Bello som ordnar blommorna som ligger framför skylten med texten Vila i frid Concepcion.

Häromdagen kom president Barack Obamas dotter Malia ut från Vita huset och lämnade hundra dollar i insamlingsburken. Pengarna skall användas till en bukett vid Concepcions begravning nästa vecka. Hon bodde i ett hus för hemlösa de sista dagarna av sitt liv.

Phillipos säger att han blev både rörd och överraskad av familjen Obamas omtanke.

– Men vi är ju närmaste grannar, funderar han. Det är nog så som Obamas tänkte.

Mest läst