Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Han kan stoppa vilka spelare som helst"

Får jag störa, mitt i dagdrömmar om löneerbjudanden likt Zlatan Ibrahimovic kinesiska, med ett glädjebud. De duggar inte alltid tätt. Erik Johansson är i form. Vi har alltså inte bara vänsterbackar att tillgå när EM-slutspelet snart bara är fyra månader bort.

Jag pratade en stund med en lyrisk Köpenhamnstränare tillika ledare och motståndarspion i landslaget, Peter Wettergren, häromdagen. Egentligen sade han bara det vi redan sett, vi som följde danska ligaettan FCK mot svenska MFF på plats i Dubai, nämligen att den på avbytarbänk tidigare placerade Erik Johansson nu fått en central roll i Köpenhamns jakt på ligatiteln.

Och att det egentligen är runt just Johansson norske huvudtränaren Ståle Solbakken bygger sitt försvar.

Det blev inte som det skulle i belgiska Gent, Wettergren, som länge följt Johansson på nära håll i både allsvenska, Champions League och landslag, såg till att hallänningen återbördades till Norden.

Och framför allt erbjöds speltid.

Erik Hamrén talade om det häromdagen, bekymrad och med pannan i vecka. Ganska många, för många, av de svenska EM-kandidaterna har begränsat med speltid i sina klubblag.

Det kommer, oavsett vad ni tycker, tänker och säger, få konsekvenser för Sveriges möjligheter i Frankrike.

Förbundskaptenen behöver spelare att luta sig mot, spelare att placera i kategorin stomme, förmågor att lita på.

Erik Johansson är en sådan. Jag tror att han, på sitt respektlösa, majestätiska vis, kan stoppa vilka spelare som helst, oavsett om de heter Eden Hazard, Robbie Keane eller Graziano Pellè.

Oavsett om deras uppdrag är att sänka Sverige i städer som Paris, Toulouse eller Nice.

Erik Johansson, med ett förflutet i Falkenberg, Gais och Malmö FF, är en spelare som växer med uppgifter.

Uppgiften i Frankrike är stor, svår och extremt utmanande. Det passar Erik Johansson som hand i handsken.

Till Frankrike skall även Ludwig Augustinsson. Något annat är inte värdigt ett fotbollsland som Sverige. Problemet är att risken är uppenbar att det inte kommer ske. Jag vet att Ludde kommer göra precis allt som står i hans makt för att slipa detaljer på ett upplägg som nästan redan är perfekt. Men jag vet också att Erik Hamrén, som har fyra formstarka vänsterbackar att välja på, hittills föredragit Martin Olsson och Pierre Bengtsson och att Oscar Wendt sannolikt står närmast på tur.

Ett så kallat angenämt problem och en tuff nöt att knäcka.

Även för en förbundskapten.

15 mars tas truppen till landskampen mot Tjeckien 29 mars ut.

Där får vi svaret på hur Erik Hamrén resonerar.

I alla fall en indikation.

Kina. Vad gör det landet med fotbollen just nu?

Plus

Jag tror att IFK Göteborg kniper Hjörtur Hermannsson. Det gör de rätt i. Från samma klubb, i samma ålder, i samma position som Ragnar Sigurdsson en gång i tiden.  

Minus

Jag led verkligen med Thomas Rogne när korsbandet gick av i somras. Bra dock att han håller sig till plan och ihop med Fredrik Larsson inte hoppar över något steg på vägen tillbaka. Alltid bäst.

Mest läst