Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Han har kört hoj i 35 länder

Nils Gunnar Tordegård, 64 år, är berest på motorcykel. Med sin BMW modell R 1200 GS har han kört över 20 000 mil runt om i världen.

Nils Gunnar Tordegård och Gunilla Johansson från Nyköping är på Motorcykelmässan i Göteborg. Gunilla kör inte motorcykel men Gunnar är desto mer entusiastisk. Han kikar på olika modeller vid Triumphs mässmonter då han funderar på att byta märke efter sin tredje BMW. Hans intresse för bågar är större än de flestas.

– Jag är longtouringkille, jag har kört över 20000 mil i 35 länder säger Gunnar Tordegård. Jag har kört mycket i Asien, Iran, Turkiet, Georgien, Ryssland.

Hur länge brukar du vara ute?

– 2014 var jag borta i 7 veckor och åkte 1500 mil säger Gunnar Tordegård. Vissa dagar blir det från morgon till kväll men sen stannar jag också ofta till på en plats i två nätter. Man måste ju kunna återhämta sig, tvätta kläder, tvätta motorcykeln och växla pengar. Det är väldigt många valutor, visum och fartböter som ska betalas på väldigt konstiga sätt.

Kör du ensam?

– Jag kör alltid ensam, jag törs inte ta ansvar för någon mer och det är mycket lättare att köra själv. Man blir inbjuden på fika, lunch o så vidare och man får kontakt med fler människor.

Gunnar Tordegård har många motorcykelberättelser i sitt bagage. I den iranska staden Ardabil på gränsen till Azerbajdzjan kunde han inte hitta sitt hotell. Det slutade med att fullt utrustad militär lotsade honom genom staden och pekade på rätt hotell med kalasjnikovs.

Vilka är årets resplaner?

– I år ska jag åka till Vitryssland, Ukraina och Moldavien, det är sådana där bekväma länder att åka till.

Gunnar Tordegård överväger även att köra förbi Transnistrien som är en utbrytarrepublik i östra Moldavien.

Bild - 1
Mest läst