Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Han gör landets bästa drinkar

Dosa Ivanov blev Årets bartender vid SM för bartendrar med drinken Teaparty. I höst representerar han Sverige och Posthotellet vid VM i Bulgarien.

- Jag svävar fortfarande som på små moln. Jag vann igen. Det var fantastiskt, säger Dosa Ivanov, efter att för andra året i rad tagit hem titeln som Årets bartender, vid SM för bartenders på Gothia Towers i helgen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Såvitt han vet är det första gången någon tagit hem titeln två gånger på raken.

Till vardags arbetar han som barchef på Norda Bar & Grill på Clarion Hotel Post.

Konkurrensen var tuff. Bartendrar från hela landet ville vara med i matchen – bara 20 kallades till sluttävlingen i Göteborg där Årets bartender skulle koras. Efter flera heat gick sex begåvade kombattanter till final.

- Alla medtävlare var väldigt duktiga och det var väldigt intressanta smaker som alla hade komponerat. Jag tyckte att alla drinkarna var jättebra, säger Dosa Ivanov.

Men allra godaste drinken blandades av Dosa Ivanov och den heter Teaparty.

Och det var just te som var den hemliga beståndsdelen i varumärkeskorgen av likörer, spritsorter, juicer, frukter och bär som de tävlande ställdes inför.

- I finalen ska man komponera ihop en ny drink på 20 minuter, som man får blanda, testa och smaka av. Efter 20 minuter ska drinken vara klar – både med namn och garnering och sedan ska man gå upp på scenen och skaka fram drinkarna som en jury smakar av.

- Teet var den hemliga ingrediens som vi fick reda på uppe på scen. Det var en väldigt stor utmaning, säger han.

I oktober åker Dosa Ivanov till Sofia i Bulgarien för att tävla för Sverige och Posthotellet i VM för bartendrar.

Han skaffade sig lite erfarenhet i VM i Kapstaden i Sydafrika i fjol, där han kom på åttonde plats.

- Självklart satsar jag på vinst i år, säger Dosa Ivanov.

Men han är inställd på att konkurrensen kommer att vara väldigt tuff eftersom europeiska länder som Estland, Polen, Italien och Slovakien just nu ligger i framkant i bartenderkonsten i världen.

Och det är de små detaljerna som gör det. Garnityren på glaskanten kan avgöra om man går ut som segrare eller inte.

Så några pappersparaplyer är inte aktuella?

- Absolut inte, säger Dosa Ivanov.

Så blandar du Dosa Ivanovs Teaparty:

3 cl Boxer gin

1,5 cl Curaçao Orange

1,5 cl fläder

2 cl honung

2 cl färskpressad limejuice

5 cl te - ett grönt te

1/8-dels barsked Fernet Branca

Skakas. Glaskant med grönt te.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.