Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Han förändrade världen

En visionär, inspiratör och genial entreprenör – det var epitet amerikanen Steve Jobs fick redan när han levde. Han startade dataföretaget Apple och ledde det till framgång.

När Steve Jobs 1996 återvände till ett då murknande Apple kom han som en frälsare. Hans mission stavades med ett litet i. Det var iMac, iBook, iPod, iTunes, iPhone och iPad, skapelser som har förändrat den elektroniska världen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Steve Jobs föddes den 24 februari 1955 i San Francisco, USA. Hans biologiska mamma var en ogift student, Joanne Simpson, och pappan var syrisk studerande, Abdulfattah John Jandali.

Mamman adopterade bort Steve och krävde att man skulle garantera det lilla barnet en framtida utbildning. Adoptivföräldrarna Paul och Clara Jobs försökte leva upp till de kraven.

Som tonåring i Los Altos söder om San Francisco hade Steve Jobs sommarpraktik på den närbelägna elektronikfirman Hewlett-Packard där han arbetade tillsammans med en tekniker som hette Steve Wozniak.

Steve Jobs hoppade av college-studierna, levde enkelt och reste till Indien. Tillbaka i Kalifornien träffade han åter Steve Wozniak. Wozniak konstruerade på sin fritid en dator som Steve Jobs såg möjligheter med. I familjen Jobs garage började de tillverka datorer som de sedan sålde.

1976 registrerade de firman Apple Computer och vann stora framgångar med Apple II, marknadens första persondator. Lika bra gick inte uppföljarna Apple III och datorn Lisa (med den första musen). 1984 lanserade de den användarvänliga Macintoshen men vid det laget hade konkurrensen på marknaden hårdnat.

Steve Jobs var en övertygande och karismatisk ledare. Några av hans medarbetare kallade honom oberäknelig och temperamentsfull. Efter en försäljningssvacka i slutet av 1984 och efter interna stridigheter i Apple fick Steve Jobs sluta med sitt Macintosh-projekt.

Då startade Jobs ett annat datorföretag, NeXT Computer, som tillverkade en kraftfull dator, svår att sälja, men uppskattad i den akademiska världen.

1986 köpte Steve Jobs The Graphics Group i Lucasfilm och det nybildade företaget blev Pixar. Bolaget gjorde datorgenererad filmanimering och började samarbeta med Disney. Det slutade med att Disney köpte upp Pixar år 2006. Med den affären blev Steve Jobs den enskilt störste aktieägaren i Walt Disney Company (7 procent).

1996 tog Apple över NeXT Computer och fick på köpet tillbaka Steve Jobs. NeXT:s teknologi blev grunden till operativsystemet Mac OS X.

Steve Jobs blev tillfällig vd i ett Apple som gick med förlust. Jobs såg till att staga upp företaget. Han blev ordinarie vd år 2000. Apple Inc:s omsättning 2008 var cirka 32 miljarder US dollar och antalet anställda omkring 18 000.

1991 gifte sig Steve Jobs med Laurene Powell. De fick tre barn. Jobs hade även en dotter från ett tidigare förhållande.

2004 tillkännagav Steve Jobs att han hade en cancertumör i bukspottskörteln. Han lät operera sig och efter en månads sjukskrivning var han tillbaka som vd.

2009 genomgick han en levertransplantation, kom tillbaka och 27 januari 2010 introducerade han offentligt Apples senaste skapelse, iPad.

Den 17 januari 2011 tog han åter sjukledigt. Hans vikt hade rasat och ögonvittnen sa att han rörde sig som en svag gammal man. Men när den nya versionen av iPad kom den 2 mars var en avmagrad Jobs på plats vid presentationen.

Den 24 augusti avgick Jobs som vd för Apple Inc men stod kvar som företagsstyrelsens ordförande. Företagets aktie föll omgående, med 5,3 procent. Även Walt Disney-aktien backade efter beskedet.

Steve Jobs blev 56 år gammal.

Källor: Romain Moisescot - Steve Jobs a biography, NE

Mest läst