Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
BB160330BB002

Hamrén öppnar för skrällar i svenska EM-truppen

EM-truppen består av 23 spelare och presenteras om exakt sex veckor. Fortfarande följer Erik Hamrén 40 spelare – men utesluter inte ytterligare någon. – Jag stänger inga dörrar. Det kan vara debutant i en EM-trupp också.

I november blev Sverige klart för EM efter playoff-vinst mot Danmark. Samlingen mot Turkiet (1-2) och Tjeckien (1-1) var den första sedan dess och den sista innan EM-trupp tas ut och presenteras onsdag 11 maj.

Fram till dess följer förbundskapten Erik Hamrén, spelaransvarige Marcus Allbäck, assisterande tränarna Reine Almqvist och Peter Wettergren de aktuella.

– Framför allt ser jag mycket på min dator, där jag kan få in alla matcher på alla svenska spelare i hela världen, förklarar Erik Hamrén dagen efter matchen mot Tjeckien på Friends Arena.

Hur många är fortfarande aktuella?

– Jag har inte exakt siffra, stommen är de som var med här. Vi är väl drygt 40 i den stora gruppen. Några är självklart givna för mig till EM. De kanske jag inte tittar lika mycket på, utan mer på de som det står och väger mellan.

Balansen i truppen. Har du exempelvis bestämt om du skall ha sju eller åtta backar?

– Där har jag inte bestäm mig än. Där måste jag se på prestation. Det som är positivt är att vi har spelare som kan spela på mer än en position. Det kan bli någon lagdel där det inte är dubbel uppsättning. Jag måste avvakta och se hur spelarna uppträder fram till uttagning.

Erik Hamrén har 17-18 spelare som i stort sett är helt klar för en sommar i Frankrike. Därmed återstår det fem-sex platser att slåss om.

Vad skulle krävas för att helt oväntat slå sig in i en EM-trupp?

– Det blir svårare och svårare att komma helt okänd in i ett EM. Det är trots allt en stor skillnad att spela U21-EM och ett seniormästerskap. Ju mer du har varit med och provat på, desto större chans har du att komma med i EM-truppen. 

– Jag stänger inga dörrar. Det kan vara debutant i en EM-trupp också. Vi skall vara tillsammans många dagar och behöver fungera ihop. Då vill man veta att den spelaren man tar in också fungerar i gruppen, det var därför vi tittade på Johannes (Hopf) nu.

Victor Nilsson Lindelöf spelade båda matcherna från start.

– Jag tycker Victor har varit väldigt duktig i klubblaget, därför ville jag se honom här. En bra insats i den första matchen och jag ville se honom i andra också. Tyvärr blev det ingen matchtid för Erik Johansson, vilket är lite synd.

Efter Danmark talades det om ett taktiskt steg framåt, att ni hade satt en ny modell, vilket gav trygghet till gruppen och er ledare. Vad tar du med dig från den här samlingen och vad tycker du att ni har utvecklat i ert spel rent taktiskt?

– För det första vet jag inte om jag håller med dig. Jag tycker att vi har haft det ett antal gånger tidigare. Vi hade september månad där vi hade det tufft, mot Ryssland, men framför allt Österrike här hemma.

– Om du tittar på kvalet som helhet har vi gjort det taktiskt bra, även om vi har spelat med lite olika formationer. Sedan fick vi till det riktigt bra, mot ett bra lag, där har vi kanske haft det lite jobbigt tidigare. Hemma var vi riktigt bra både offensivt och defensivt. I Köpenhamn var det mer defensivt eftersom vi ledde.

– Jag tycker att vi har haft en längre period där vi har gjort som vi skall göra. Jag tycker att vi fick den kicken mot Danmark, att gå vidare från play off, det försöker vi bygga vidare på.

Sveriges motståndare i EM spelade också match på tisdagskvällen. 1-4 för Italien mot Tyskland, 1-2 för Belgien mot Portugal och 2-2 för Irland mot Slovakien.

– Jag har inte sett deras matcher. Jag har laddat ned dem. Jag har inte pratat med Reine och Peter, bara hört resultaten, så det är svårt att bedöma.

Det viktigaste är förstås den egna prestationen. Om den tycker Erik Hamrén så här:

– Det jag sa i går stämmer fortfarande, jag har inte hunnit se om matchen. Det vill man göra. Jag är besviken att vi inte vann matchen, det är sådan match vi skall vinna, med de klara målchanser vi har.

– Sammanfattar vi båda matcherna är det positivt att vi har hållit motståndarna från stora målchanser. Negativt defensivt är att vi släpper in mål lite för enkelt. De avgörande grejorna där måste vi höja. Offensivt är det positivt att vi skapat så många chanser, det som är negativt är att vi har bara gjort två mål på de chanserna.

– Tittar vi mot sommaren måste vi förbättra båda de sakerna, effektiviteten och kvaliteten i de avgörande momenten. Framför allt att man sätter de stora chanser man skapar.

– Jag har fått en hel del positiva svar den här samlingen, att vi som grupp har genomfört en bra samling igen, med härlig attityd och bra energi, trots en hel del nya. Det känns att vi har en trygg grupp på det viset. En bra samling på många sätt, förutom resultatet.

Mest läst