Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hamasvideo om israelisk fånge

Hamas väpnade gren har lagt ut en tecknad video om den israeliske fången Gilad Shalit på sin webbsida.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hamas har krävt hundratals palestinska fångar i utbyte mot Shalit.

Den nu 23-årige Shalit tillfångatogs 2006 av Hamas och två mindre väpnade grupper under en räd in i Israel från Gazaremsan. Israel sägs vara redo att släppa 450 palestinier mot Shalit men vill inte frige vissa kända fångar.

Den tre minuter långa videon beskriver hur Gilad Shalits far åldras synbart gående genom tomma gator förbi affischer med tidigare och framtida israeliska ledare som alla lovar att befria hans son.

Till slut kommer soldaten tillbaka - i en flaggdraperad kista, som ett led i en fångutväxling. Därpå vaknar pappan, Noam Shalit, ur drömmen och inser att det fortfarande finns tid att få tillbaka sonen levande.

I texten till den tecknade filmen sägs att Shalit kommer att möta Ron Arads öde om Israel inte når ett utväxlingsavtal. Arad var en israelisk pilot som försvann 1986 under ett flygvapenuppdrag över södra Libanon.

"Vi varskor det sionistiska samhället om att soldaten som hålls fången av Qassambrigaderna och andra fraktioner kommer att möta samma öde som den sionistiske piloten Ron Arad som försvann spårlöst", sägs det.

Mest läst