Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
diskmaskinsbrand_1894283_1024 x 683 standard_2022404
Farligt fel. Så här såg det ut efter en av två diskmaskinsbränder i Musikkvarteren i Laholm i februari.

Halvmeterhöga lågor från diskmaskinen

Räddningstjänsten i Laholm fick under februari rycka ut på två eldsvådor där diskmaskiner plötsligt fattat eld. Så hur förebygger man elektronikbränder i sitt hem? – Vi vill inte att något mer ska hända, säger brandingenjör Sofia Frindberg, till Hallansposten.

Bränderna inträffade inom loppet av några veckor. Diskmaskinerna började helt plötsligt brinna, enligt hallandsposten.se.

– Som de har beskrivit det har det börjat lukta bränt och ryka. Sedan har det blivit brand på riktigt. Turligt nog var personerna hemma och hade brandvarnare, säger Sofia Frindberg, och fortsätter:

– I det ena fallet slog det upp halvmeterhöga lågor. Ofta har man ju bänkskiva och hyllor ovanför diskmaskinen som elden kan sprida sig till. Det kunde ha gått riktigt illa. Det ena huset måste saneras.

Förutom kort avstånd i både tid och rum mellan händelserna lade räddningstjänsten märke till att maskinerna och händelseförloppen liknade varandra.

– Det var samma modellnummer och det handlar om något elfel vid knapparna, där branden startat. Maskinerna var 10–15 år gamla, säger Sofia Frindberg som uppmanar alla att kontrollera sina diskmaskiner.

– Vi vill inte att något mer ska hända, säger hon.

Diskmaskinerna som fattat eld är av fabrikat Boch eller Siemens, som i princip är samma maskiner men med olika varumärken. Bolaget som säljer Boch och Siemens, BSH Home Appliances AB, är sedan länge väl medvetna om problemet.

– Vi har i flera år haft en kampanj kring maskinerna. År 2013 gick vi ut med stora annonser i tidningarna och information i hela världen, säger Maja Wikman Ulrich som är kommunikationschef på BSH.

Det gäller 105 000 maskiner som har tillverkats mellan 1999 och 2005 som hade ett relä där det kunde bli gnistbildning och i värsta fall brand.

– I dag är de förstås väldigt gamla med vitvarumått mätt och därför finns inte alls så många kvar, säger Maja Wikman Ulrich.

I Sverige anmäls ett 50-tal diskmaskinsbränder per år. Under 2014 startade 49 bränder i diskmaskiner, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Torktumlare och tvättmaskiner orsakade 67 respektive 69 bränder samma år.

– Vitvaror är extra känsliga eftersom de kräver mycket energi och är igång hela tiden. Det finns plast och värmeelement som kan bli slitna. Termostaten kan sluta fungera. Med tiden blir det också högre risk för kortslutningar, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB.

Föga förvånande toppar köksspisar statistiken inomhus och startar runt 1600 bränder varje år. Då är orsaken oftast att man har glömt att stänga av spisen eller för hög värme på när man använder olja.

Datorer har blivit fler i våra hem och orsakar ett 20-tal bränder per år. TV-apparater orsakar å andra sidan allt färre bränder ända sedan nya, platta modeller ersatte tjock-tv-apparaterna – 2014 stod tv-apparaterna för 20 bränder jämfört med runt 150 i början av 2000-talet.

– De gamla tv-apparaterna krävde mycket större energimängd. Folk brukade dessutom ställa saker på dem, som en duk som kunde täcka över ventilationen eller ljusstakar, det kunde vara jättefarligt. Men det problemet har vi inte längre.

För att förebygga bränder som orsakas av diverse hushållsmaskiner och apparater bör man vara uppmärksam, menar Anders Lundgren.

– Man kan lyssna om apparaten låter konstigt, lukta om det luktar bränt, titta om exempelvis sladdarna är slitna och spruckna och känna om den är ovanligt varm. Man får använda sina sinnen, helt enkelt.

FAKTA: Så kollar du diskmaskinen

På internetsajten diskaktion.se finns instruktioner kring hur du ska kontrollera om din diskmaskin hör till de brandfarliga modellerna.

Maskinerna, av märkena Bosch och Siemens har en etikett på luckans kant där bland annat modellbeteckningen finns.

I en sökruta på diskaktion.se skriver man in uppgifterna från etiketten och får då veta om maskinen tillhör de farliga. Det finns också ett telefonnummer att ringa.

Den som har en farlig maskin får den felaktiga delen utbytt gratis.

Mest läst