Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Bild på Omid och hans syster, från spelet Jakten på Omid.

Hallå Martin Rydehn!

... projektledare på Amnesty och ansvarig för Angelägets filmfestival som nu lanserar två digitala spel om mänskliga rättigheter.

Varför gör ni det här?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det känns naturligt att använda sig av sociala medier, den plattform där många unga ändå rör sig, som arena för spel av det här slaget. Det ena spelet berör asyl, gömda flyktingar och HBTQ-frågor, det andra fattigdom ur ett både västeuropeiskt och mer globalt perspektiv.

Berätta mer om spelen!

- I Jakten på Omid gäller det att ta reda på vad som hänt homosexuelle Omid från Iran som gått under jorden och lever som gömd flykting i Sverige. Spelarna kliver in i en fiktiv värld som ändå upplevs som verklig, delvis för att de vandrar mellan Facebook, Myspace och andra etablerade sajter. Dessutom kan man följa Omids pojkvän Gustavs blogg med flera påhittade hemsidor och bloggar.

Det andra spelet är på engelska och heter Shameless?

- Ja, Shameless är en ung bloggerska som driver en anti-modeblogg där hon skriver satiriskt och sarkastiskt om mode. Hon sätter modebloggandet i relation till fattigdomen i Sverige och världen. Så småningom börjar hon berätta allt mer om sin egen fattiga uppväxt.

Hur har ni tagit fram spelen?

- Amnesty har samarbetat med GR pedagogiskt centrum, som hjälpt oss med teknisk kompetens. Vi har annars inspirerats av verkliga historier. Omid och Shameless är uppdiktade men skulle lika gärna ha kunnat finnas i verkligheten.

Vad har ni fått för respons på spelen?

- Unga spelare har varit inkopplade redan från idéstadiet. Nu har vi gjort två speltester, och fått väldigt positiva reaktioner. Framförallt gillar spelarna att de upplever spelen som realistiska, att de drivs framåt via klick till olika länkar och att det inte finns en enda rak väg.

Vilka målgrupper har ni?

- Främst gymnasieskolan, men även äldre elever på högstadiet. Spelen är gratis inklusive omfattande lärarhandledning.

På vilket sätt är spelen knutna till Angeläget filmfestival?

- Det finns referenser till festivalen inne i spelen, bland annat till vinnarfilmen Vad betyder ett liv, en dokumentär som handlar om gömda flyktingar. Där är det lite kul att en fiktiv sida på så sätt länkar till en verklig film.

Bild - 2
Mest läst