Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hallå, Lina Winkler, 26...

  ...som studerar dubbla examina inom juridik och ekonomi i Göteborg och har utsetts till Sveriges främsta topptalang av talangnätverket Nova.
  Grattis! Konkurrensen var tuff bland finalisterna i landet - men du blev den främsta.
  - Ja, det är fantastiskt roligt. Jag googlade alla de andra finalisterna och de är ju riktiga supertalanger allihop och jag tänkte det här går aldrig.

  Trots dina unga år har du en enastående meritlista: bland annat SECO-ordförande, projektledare vid Lawline.se, och så läser du dubbla examina i juridik och ekonomi?
  - Ja det är tänkt att bli en dubbelexamen, och sedan har jag siktet inställt på att ta en master i juridik i Montreal i Kanada. Juridiken är mitt främsta ämne, men så vill jag ju att det ska vara lite mer kreativt också, och där kommer ekonomin in.

  Du blev SECO-ordförande vid 19 års ålder. Hur var det?
  - Det var rätt tufft att komma in och chefa över människor som både var äldre och hade varit med länge. Men det var en rolig och omvälvande tid. Jag lärde mig massor om förhandlingar, hur man driver och får igenom sina frågor och tron på att man klarar allt.

  Inom juridiken är du intresserad av att utveckla immaterialrätten, varför då?
  - Det är en av de viktigaste frågorna just nu, som är lite trist behandlad både akademiskt och även i medierna. Hur kan man lösa upphovsrättsfrågor i den tekniska omvandlingen när kunderna försvinner? Där ska jurister vara med och visa på möjligheterna, vara kreativa och hitta nya lösningar.

  Du var också projektledare för den lokala Lawline.se, vad är det?
  - Lawline startade i Stockholm och vi har byggt upp en Göteborgsavdelning, dit personer och små företag kan vända sig för att få råd av juriststuderande, som samtidigt får möjligheten att utvecklas. Den sponsras av affärsjurister, men alla studenter jobbar gratis.

  Just nu håller du också på och hjälper till med en del av den juridiska administrationen inför Volvo AB:s årsstämma. Hur hinner du med allt?
  - Det går jättebra, jag har en bra familj som stöttar mig. Och så är jag bra på att planera min tid.


  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.