Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hallå Håkan Lidbo!

Musikproducent som tillsammans med programmeraren Magnus Frenning har premiär för spelet Invisiball på FSCONS-mässan i Göteborg på söndag.

Vad är det för spel?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är inget dataspel, utan ett tennisspel i verkligheten som man spelar mellan fyra högtalare, i mörkret så man ser inte sin motståndare. På racketarna sitter det sensorer som läser av en infraröd sändare som föreställer bollen som ger ifrån sig ett ljud. Eller bollen är ett ljud så att man kan höra var bollen befinner sig. Även racketarna ger ifrån sig olika toner utifrån hur högt eller lågt man placerar dem, men också beroende på om man rör sig till höger eller vänster. Spelaren orienterar sig bara efter ljuden och gör det hela till en musikalisk upplevelse.

Är det svårt om man inte är musikalisk?

– Det är inte svårt att spela, men det är lite speciellt och det tar ett tag att ställa om sig och köpa en verklighet där man inte ser utan bara spelar med ett ljud. Och även om vi lägger mycket fokus på den musikaliska biten är det inget som man behöver bry sig om. Det är inte tänkt att man ska spela Gubben Noak direkt.

Varifrån fick du den här idén?

– Den bara dök upp i mitt huvud en gång - att det vore roligt att göra ett sådant här spel och att det inte skulle vara ett Playstation spel eller en iphoneapp utan på riktigt. Det som är roligt är också att blinda har en fördel eftersom de är vana att orientera sig utan att se. Det finns inte några andra sportsammanhang som jag kan komma på där blinda har försprång.

Bild - 1
Mest läst