Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Expertkommentator Glenn Strömberg blir serverad pasta av kökschefen Pasquale Romano på restaurang Trattoria da Pasquale i Göteborg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hallå eller! Glenn Strömberg

  Glenn Strömberg har sju katter, fick rådet att sluta med fotbollen för att satsa på pingis och har lovat mamma att aldrig mer snusa i tv.

  Vad ska du göra i helgen?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag är i Göteborg och ska hälsa på mamma i Lerkil och hinna med olika uppdrag. Jag har haft en stökig period med mycket jobb nu och har bara varit hemma i Italien en dag sedan 20 mars. Men det fungerar. Det är mängder av folk som reser mycket men har jobbiga möten som väntar. Jag åker alltid till någonting jag tycker är roligt.

  Vad tycker familjen om att du är borta så mycket?

  - Jag träffade min fru i samma veva som jag slutade med fotbollen. Då hade vi sju, åtta år när barnen var små då vi var ihop 24 timmar om dygnet. Det är få förunnat. Nu är mina barn 19, 27 och 31, då är det lite enklare. Och i bland följer familjen med mig på resorna.

  - En annan sak som är viktig är att man umgås mycket i Italien. Även om jag inte är där träffar de vänner och familj. Deras vardagliga liv förändras inte så mycket när jag är borta. Det är skönt att veta.

  Hur många resdagar har du på ett år?

  - Om man räknar dagar så blir det negativ psykologi i det. Jag tänker inte på hur länge jag är borta. Varje dag kan vara hur bra som helst, det kvittar om jag är i Manchester, Madrid, Stockholm eller hemma i Italien. Jag har det skönt överallt.

  Hur trivs du med att ständigt bo på hotell?

  - Sedan jag började resa mycket har jag alltid försökt bo på samma hotell och gå till samma restauranger. Då lär man känna dem som jobbar och man kan tjôta lite. Nu känner jag mig inte längre bara som ett bagage som kommer till olika ställen.

  Du snusar mycket, va?

  - Det där är konstigt. Många kommer till mig och säger "vilken stor snus du hade inne i tv i går". Men sedan 1996 har jag aldrig använt snus i tv. Mamma hade varit på ett symöte där de andra tanterna sa "han är ju så söt Glenn, varför ska han ha en snus inne, det ser ju så illa ut". Då sa mamma till mig att sluta. Jag tänkte att jag lämnade Sverige för 30 år sedan, något får jag väl ge henne. Så då lovade jag att aldrig mer ha snus i tv. Men folk tror att jag fortfarande har det.

  Kan du njuta av matchen när du kommenterar?

  - Jadå, jag njuter. Men det är stor skillnad när jag jobbar, då ser jag på matchen på ett annat sätt. När jag kollar med kompisar och de ber mig analysera något svarar jag ofta bara "va?". Jag har inte sett någonting.

  Du hamnar ofta i topp när svenska folket röstar om vem de vill se som förbundskapten för fotbollslandslaget. Hur skulle det gå i EM om du tog över laget i morgon?

  - Det skulle nog gå sämre än vad det hade gjort om Hamrén var kvar. Det är kul att jag alltid ligger i topp på sådana listor. Men det är två helt olika saker att säga vad som är fel och att se till att det blir rätt. Det hade säkert gått att lära sig, det har jag haft tankar på. Men jag trivs så bra med kommenterandet och nu är det helt enkelt för sent att börja som tränare. Nu är det kört.

  - Samtidigt är det krävande att ta hand om ett lag dag ut och dag in. Jag tror att det är ett lite behagligare liv att bara säga vad du tycker och sedan åka i väg.

  Hur ofta blir du påmind om straffen du fick i VM-kvalet mot Tjeckoslovakien 1985 när du "ramlade"?

  - I stort sett jämt, var jag än är. Folk kommer fram och blinkar och säger att de minns straffen, det är väl den jag kommer att bli mest ihågkommen för. Men det var ju inte meningen. Ser man det på teven fattar man, han var på väg att fälla mig. Jag sätter fram bollen för att visa den, så vet jag att han kommer att försöka glidtackla för att ta den. Men i och med att jag var så säker på att jag lurat honom så ville jag nästan lägga mig innan. Och när han drog tillbaka foten kunde jag inte hålla balansen utan föll. När domaren gav mig straff blev jag helt chockad. Ingen är ju så dum så att man försöker filma i det läget.

  Du var mycket lovande i pingis när du var ung, hur valde du vad du skulle satsa på?

  - När jag fyllt 17 valde jag fotbollen. Jag tyckte den kändes roligare eftersom man kunde dela glädje och sorg med laget. Många sa till mig att jag skulle lägga av med fotbollen för att jag kunde bli bättre i pingis. Men då var jag envis och sa bara "nä, där har ni fel".

  Vad har du för smultronställen i Göteborg?

  - Jag brukar åka ut till Lerkil där jag växte upp. Där finns mängder av fina badvikar. När jag är i Göteborg går jag på Avenyn, det är där allting händer.

  Vad har egentligen Italien som Göteborg saknar?

  - Det bästa med Göteborg är ju havet. Det saknar jag jättemycket när jag är hemma i Bergamo. Men i Italien är det vädret som är bättre och man lever mer i nuet och tänker mindre på det man har att göra i morgon.

  Hur många husdjur har ni?

  - Sju katter, en hund och en sköldpadda. Jag har alltid haft mycket djur hemma. Våra barn har jobbat i en frivilligorganisation som tar hand om bortsprungna katter. Tanken är att vi ska ha dem tills de får ett nytt hem. Men varje gång det kommer en ny katt så förstår jag att den kommer att stanna hos oss.

  Vad är det elakaste du gjort?

  - Jag är ingen elak person. Men vissa skämt jag gjort har slutat värre än de var tänkta att göra. Jag var till exempel med en kompis i Paris för ett tag sen. Han var inte så resvan så jag tänkte att det vore kul att skoja med honom. När han skulle genom spärren in i tunnelbanan hade jag gett honom en gammal biljett. Då satte ett larm igång och en plexiglasbur låste sig runt honom. Han fick panik och försökte krypa ut under spärren. Men han var lite rund och fastnade. Två vakter fick dra ut honom och han var helt förtvivlad när de släpade in honom på en station. Han var kvar en halvtimme och kom ut helt förstörd. Men vi är fortfarande vänner. Han är van vid att jag hittar på lite grejer.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.