Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hallå eller! Anna Brolin

  Programledaren och sportjournalisten Anna Brolin tappar bort sina saker, är grym på golf och var nära att åka på stryk i under fotbolls-VM i Sydafrika.

  Vad ska du göra i helgen?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag ska på en 30-talsfest i Stockholm.

  Du har följt Zlatan Ibrahimovic en hel del. Hur tillgänglig var han för dig som journalist?

  - Jag fick möjlighet att göra några intervjuer med honom och han ställer oftast upp efter matchen i den mixade zonen och pratar med journalister. Men inte när det var som mest turbulent i Barcelona, då gick han rakt in i omklädningsrummet.

  Hur är han när kameran är avstängd?

  - Han är väldigt professionell så det är ingen skillnad.

  Vad har du för drömintervju?

  - En hemma hos med Maradona. Det känns som att vad som helst skulle kunna hända då.

  Du gäspar, har du jobbat tidigt?

  - Haha, låter jag så trött? Jag har jobbat på Nyhetsmorgon de senaste två dagarna, då går jag upp klockan tre så man blir lite trött så här dagen efter.

  Jag googlade dig förut. De första förslagen som dök upp var "anna brolin pojkvän" och "anna brolin snygg". Varför?

  - Haha, jag har ingen aning. Varför? Svårt att svara på. Det är väl inte de sakerna jag strävar efter att bli förknippad med. Jag kan inte sätta mig in i vad andra människor tänker när de skriver sådana saker.

  Varför blev du journalist?

  - Jag har velat bli det sedan jag var nio år gammal. Har alltid gillat att skriva, varit fascinerad av yrket och velat förmedla en historia. Min farbror, Åke Brolin, var sportjournalist på SVT och en förebild för mig.

  Berätta något som du är riktigt dålig på?

  - Det finns en del saker. Jag är extremt dålig på att planera i mitt privatliv, jag får ångest av att planera saker. Jag kan vara ganska dålig på att hålla ordning på saker rent fysiskt, det kan bli ganska mycket kaos när det gäller saker som nycklarna och mobilen. Jag är helt usel på sånt.

  Har du varit rädd någon gång i jobbet?

  - Ja, i Sydafrika. När vi befann oss i en kåkstad klev vi ur bilen, vi tänkte gå till en kyrka och lyssna på lite skön musik. Då dök det plötsligt upp ett gäng med killar med basebollträn och ett gäng andra journalister började skrika efter oss. Jag blev slagen av att nu var det farligt på riktigt - vi låste in oss i bilen i stället.

  - Det är klart att man tänker: vad naiva vi är som inte förstår. Man är naiv och godtrogen och tror att kåkstaden bara är ett charmigt område.

  Berätta om ett intressant jobb du har gjort.

  - Jag gjorde ett reportage om Barcelonaspelaren Carles Puyol där vi åkte upp till hans ursprungsby i Pyrenéerna. Vi fick en privat guidning av hans brorsa, vi gick till den lokala baren och pratade med människorna där och vi fick se fotbollsplanen där allt började för honom - där han sprang med sand i tubsockorna och verkligen tränade Rocky-style. Det är ett av de mest intressanta och nära reportage jag har gjort.

  Vilka sporter har du själv utövat?

  - Tennis, golf, gymnastik, konståkning, dans, skidåkning, snowboard och vågsurfning. Jag är fortfarande bäst på golf.

  Hur bra är du?

  - Nu har jag sex i handikapp. Jag var runt tre när jag var som bäst.

  Funderade på att bli professionell golfspelare?

  - Absolut, det ville jag definitivt bli. Anledningen till att jag först tog mig till Spanien var att jag ville försöka satsa på golfen. Den drömmen fanns med mig länge.

  Varför blev det inte så?

  - Som yngre hade jag inte den karaktären som krävs för att dedicera sju-åtta timmar varje dag till golf och träning.

  Vad gör du när du inte jobbar?

  - Jag försöker spendera så mycket tid med familj och vänner som det går. Jag tar dagen som den kommer och gör allt som faller mig in. Jag gillar inte att planera in saker men jag är rastlös så jag försöker aktivera mig.

  Vart reser du helst?

  - På kortare resor försöker jag åka till spanska storstäder. När jag gör längre resor åker jag gärna dit man kan vågsurfa. I vinter ska jag till exempel till Costa Rica.

  Sportjournalistiken är ganska mansdominerad. Har det varit svårare för dig för att du är tjej?

  - Vi är ganska många tjejer som i dagslaget arbetar med internationell fotboll. Jag tror det är ganska mycket för att vi kan språk, vi har hittat en nisch där vi kan använda våra språkkunskaper.

  - De flesta stora klubbar som Barcelona och Milan tror att vi bara är tjejer som är sportjournalister i Sverige, men de har förstått att vi är seriösa.

  - I till exempel Italien och Spanien får man vara tydlig med att man är journalist. En programledare där kan ha gått en helt annan väg, till exempel fått jobb bara på grund av sitt utseende. Så jag måste vara tydlig med att jag inte bara är programledare, utan också journalist.

  Hur grabbig är stämningen på sportredaktionerna?

  - Grabbig och grabbig.. Ja, det är klart, det kan vara en grabbig jargong, eller snarare en sportig jargong. Det är klart att det finns en skillnad på sportredaktioner och på en samhällsredaktion. Sportjournalister har ofta idrottat själva och har med sig en jargong därifrån.

  Vilka brott har du begått?

  - Olaga intrång har jag nog gjort i jobbet. Klättrat över stängsel för att ta mig in och filma någonting, i en massa länder - Sydafrika, Spanien, Italien, Tyskland. Men jag har alltid gjort det för att vi ska få en bra bild. I Sydafrika har vi nog klättrat in på lite skumma marker ibland. Typ i någon kåkstad in på någon idrottsanläggning som var stängd.

  - Jag hade nog kommit undan med att säga att vi inte visste att det var förbjudet. Det handlar om att man ser en bild som man tar.

  - Och så har jag kört mot rött, det gör jag fortfarande ibland. Jag har nog snott ett Jenka när jag var liten också.

  Hur ofta är du i Göteborg?

  - Inte så ofta, mest i samband med jobb. Det blir kanske två-tre gånger per år - och på Way out west. I år såg jag Prince, det räcker, jag lovar. Jag tror att alla som var där tyckte att de fick vara med om något väldigt speciellt.

  Har du några favoritplatser här i stan?

  - Då ska vi se om jag kommer ihåg vad allting heter. Jag tycker att hotell Avalon är bra, och Slottsskogen är mysig. Inne i stan gillar jag Haga med fik och små mysiga affärer. Jag är inte jättebra på Göteborg, som du hör.

  Det elakaste du har gjort?

  - När jag fick brorsan att tömma sin spargris så att vi kunde åka och köpa godis till mig.

  Det mest självuppoffrande du har gjort?

  - Jag tycker inte att jag har gjort något som är tillräckligt självuppoffrande. De saker jag har gjort känns bara patetiska. Ska man göra något som är självuppoffrande tycker jag att man ska göra något större - ta sina pengar och investera i ett barnhem. Att skänka 300 kronor till välgörenhet är inte självuppoffrande.

  Vad har du för dolda talanger?

  - Jag är grym på att laga äppelpaj och jag kan spela The Cranberries låt Zombie på gitarr.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.