Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hallå Bengt Karlgren

kyrkoherde i Sofia Albertina kyrka, som anordnar den första manifestationen i Landskrona mot våldet. Manifestationen hålls i kyrkan klockan 13 på måndagen.

Hur kommer manifestationen gå till?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Kyrkan har bjudit in andra församlingar bland annat islamska församlingen och Katolska kyrkan. Det kommer att hållas ungefär fyra tal, det blir inte någon lång manifestation, men det blir också musik och en utställning. Det kommer inte att vara någon gudstjänst. Kyrkan har plats för 550 personer, men det är inte hur många kommer som är det viktiga.

Varför gör ni det här?

- Vi kunde inte bara sitta hemma och oja oss. Vi vill visa att vi tar avstånd från våldet

Är Landskrona en våldsam stad?

- Det ska vara så att den är mer våldsbenägen. Jag är ingen uttolkare av statistik men jag har förstått att det är fler brott per person som begås här än i andra städer i landet. Men som i alla kommuner är det en liten grupp som står för brotten.

Vilka känslor har du märkt att händelsen utanför Hemköp, som ledde till den äldre kvinnans död, väckt hos Landskronaborna?

- Det mesta våldet i Landskrona brukar utspela sig mellan halvkriminella personer. Det är inte vanligt att 70-åriga människor utsätts för våld. Just att det är en stort sett försvarslös människa, som man ju är när man är 78, som råkat ut för det här mitt på dagen. Det väcker förstämning.

Tror du att det faktum att den misstänkte mannen är av utländsk härkomst ökar främlingsfientligheten i Landskrona?

- Det är inte ett trossamfund som står bakom våldet. Här är det ingen skillnad mellan oss människor. Vi känner vanmakt inför våldet och genom manifestationen vill vi visa vårt avståndstagande. Men jag tror att tankar kan gå i de banorna om man bara sitter hemma och kokar. Det saknas inte personer i Landskrona som har de åsikterna.

Kommer du att gå på den andra manifestationen också?

- Den kommer att hållas på torget och det är ingen konkurrens mellan oss. Det kommer att vara så att man kan gå från oss 500 meter till den och hinna i tid. Det kommer att vara en manifestation utan tal. Det finns alltid en rädsla vid manifestationer för att talen tas över av andra intressen. Det är en stor möjlighet att jag kommer att gå även på den manifestationen.

Den andra manifestationen hålls på Rådhustorget i Landskrona klockan 14 på måndagen och anordnas på initiativ av författaren Kurdi Kara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.