Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Haga kyrkoplan får näsduksträd till våren

När näsduksträdet blommar vallfärdar besökarna till Botaniska. Nu får Haga ett likadant.

Av tradition planterar park- och naturförvaltningen varje år, normalt vid luciatid, ett julträd till göteborgarna.

Årets julträd blir ett näsduksträd som ska stå på Haga kyrkoplan. Fast någon plantering blir det inte förrän till våren, på grund av vädret.

Näsduksträdet heter på latin Davidia involucrata var. vilmorinian och växer naturligt i Kina.

Blomningen är vacker med stora vita blad som ser ut som näsdukar eller duvor. Därav namnet.

- Vi vill utöka valet av växter i Göteborg och få en bra blandning. Näsduksträdet tycker vi är ett bra bidrag genom dess dekorativa och spännande utseende, säger Lena Jakobsson, enhetschef på parkenheten i pressmeddelandet.

Planteringen blir av så fort tjälen har släppt ur marken. Själva trädet kommer från plantskolan Brunsplantzen i Tyskland.

I Botaniska trädgården finns två exemplar av näsduksträd, det ena i Bambulunden och det andra i Japandalen. Det var just i Botaniska som trädet blommade i Sverige för första gången. I bistrare klimat än det göteborgska överlever det knappast.

Botaniska trädgården lär oss också mer om trädets historia:

Det var okänt i Europa fram till att abboten, missionären och amatörbotanisten Armand David 1869 skickade torkat material hem till Frankrike.

Den mest berömde brittiske växtjägaren Ernest Henry Wilson, som introducerade arten i västerländsk kultur i början av 1900-talet, beskrev trädet som det intressantaste och vackraste av alla träd i den nordligt tempererade världen. Han liknade dess blomställningar vid jättelika fjärilar svävande bland träden.

Mest läst