Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Hade inbrott i lägenheten - hittade tjuven under sängen

Det drog kallt i lägenheten när mannen kom hem. Han förstod att det hade varit inbrott, sökte igenom lägenheten – och gjorde en obehaglig upptäckt under sängen.

Efter att ha varit inne hos sin granne i någon timme i onsdags kväll kom mannen hem till sin lägenhet i Lundby på Hisingen strax efter midnatt. Han tyckte att det drog kallt och upptäckte att ett fönster stod öppet.

Huset han bor i håller på att renoveras och det var byggnadsställningar utanför fönstret. Mannen förstod att någon måste ha försökt ta sig in i lägenheten och tog ett varv i hemmet för att se om något var stulet.

Men i stället gjorde han en obehaglig upptäckt; under sängen låg inbrottstjuven och tryckte. Där hade han gömt sig efter att ha överrumplats av att lägenhetsinnehavaren kom hem.

– Inbrottstjuven hotade med att slå honom om han blev stoppad. Då vågade mannen inte göra något och lät tjuven ta sig ut ur lägenheten, säger Walter Holm, polisinspektör i Centrum.

Inbrottstjuven är fortfarande på fri fot och beskrivs som en man i 25-30-årsåldern, 180 centimeter lång med mörkt hår.

Walter Holm säger att det inte är helt ovanligt att tjuvar blir överrumplade mitt under pågående inbrott.

Hur ska man agera om man kommer på en tjuv i sitt hem?

– I de flesta fall är tjuven inte annat än just en tjuv. De är inte ute efter att råna dig utan vill bara fly bort från dig så snabbt som möjligt. Så är man smart så är man passiv. Försök att ta det lugnt och gör observationer som kan vara viktiga att berätta för polisen efteråt. Som exempelvis signalement på tjuven, säger han.

Det vanligaste är att tjuven vänder sig bort för att undvika att bli igenkänd vid ett senare tillfälle och att snabbt försöka ta sig ut ur lägenheten eller huset.

– Många inbrottstjuvar har i förberett en flyktväg, kanske genom att öppna en dörr. Om de kom in genom en krossad fönsterruta, vill de helst inte ta sig ut genom den igen eftersom de då riskerar att skära sig, säger han.

Ska man springa efter tjuven?

– Om man följer efter eller inte får var och en bedöma – det finns inga regler. Om jag som är polis skulle hitta en tjuv hemma skulle jag nog följa efter. "Vanliga" människor kanske ska tänka sig för, många inbrottstjuvar är trots allt beväpnade med kniv eller annat tillhygge för att kunna ta sig in i huset eller lägenheten.

Ett annat tips från polisen vid inbrott där elektronik har blivit stulet är att försöka spåra sakerna genom Hitta-funktionen som finns i exempelvis mobiltelefonen eller surfplattan.

– Men det gäller att vara snabb. Sakerna går bara att spåra så länge elektroniken är påslagen, säger Walter Holm.

Mest läst