Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Hade blivit vd-byte även om Jacoby hade varit fullt frisk."

Stefan Jacoby får ta ansvar för Volvos misslyckade i Kina. Det hävdar GP:s ekonomireporter Kenny Genborg.

Varför fick Stefan Jacoby sluta som Volvo PV:s vd?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Han fick kicken för att styrelsen inte tycker att han har klarat jobbet. Särskilt två områden är oroande. Det ena är att försäljningen rasat mer än den har gjort för de viktigaste konkurrenterna. Det andra är att det inte alls går som tänkt i Kina. Jacoby får ta ansvar för detta.

Har det inget att göra med att han är sjukskriven för sin stroke?

- Det hade blivit vd-byte även om Jacoby hade varit fullt frisk. Han har inte gått i takt med Hans-Olov Olsson, som är vice ordförande i Volvo PV:s styrelse, och den som i praktiken styr bolaget på högsta nivå. Men sjukdomen gjorde det omöjligt för Jacoby att försvara sin position. Ett företag i denna storlek och utsatta position har inte råd med en vd som är försvagad av svår sjukdom.

Är Håkan Samuelsson rätt man att leda Volvo PV?

- Han var tidigare chef för tyska MAN som är en av de stora lastbilstillverkarna. När Geely köpte Volvo PV handplockades Samuelsson till styrelsen för att tillföra erfarenhet från fordonsindustrin och internationella affärer. Nu har han haft två år på sig i styrelsen att sätta sig in i personbilsbranschens speciella förutsättningar. Men det sätt som han fick lämna MAN på gör honom till ett kontroversiellt namn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.