Hösten rätt tid för att köpa fritidshus

Under hösten är det inte lika många fritidshus till salu som under våren och försommaren, men köptrycket är inte heller lika högt. Kanske är det nu du kan hitta ditt smultronställe?

ANNONS
|

Av landets knappt 700 000 fritidshus säljs och köps det ungefär 10 000 varje år och marknaden är som bekant hetast i april och maj. Eric Feiff är mäklare på Fastighetsbyrån Orust och förmedlar många fritidshus. Enligt honom är det smart att köpa hus på höstkanten.

– Utbudet är alltid något mindre på hösten och spekulanterna är färre, så hittar man något man gillar så ska man snabbt fundera på att slå till. Risken är annars att man får vänta till nästa vår.

Under vintern säljs få fritidshus, berättar Eric Feiff.

– Annat är det under våren när många vill skaffa ett hus inför sommaren, då är köptrycket högt.

ANNONS

Han har ett smultronställe ute till försäljning nu, ett arkitektritatfritidshus på västra spetsen av Orust.

– Säljaren är arkitekt och har ritat huset själv. Det är helt anpassat efter tomtens förutsättningar och placerat högt upp för bästa möjliga utsikt.

Hela byggnationen och tanken bakom huset är att det ska vara minimalt med skötsel, till exempel är fasaden i järnvitriol och altanerna, som finns i alla väderstreck, är i lärkträ.

– Huset är ritat med fokus på sociala ytor där det stora allrummet för både matlagning och umgänge spelar huvudrollen, säger Eric Feiff.

Till huset hör också två gäststugor som binds samman med huvudbyggnaden genom trappor och gångar som helt följer bergets naturliga former.– Det här huset måste ses, det är verkligen speciellt, säger Eric Feiff.

Läs mer om huset och se bilder här.

adf.Params.PageName = encodeURIComponent('Hösten rätt tid för att köpa fritidshus'); adf.Params.Divider = encodeURIComponent('|'); adf.track(307794);

3 tips till dig som letar efter fritidshus

1)Se över din ekonomi och gör en budget

Innan du börjar leta efter det perfekta fritidshuset, räkna ut hur mycket det får kosta. Vad har du råd med? Tänk inte bara inköpspris utan även löpande kostnader som underhåll, värme, vatten, resor till och från huset och så vidare. När du hittar ett hus du vill köpa, undersök om husets skick stämmer överens med din budget, finns det utrymme att genomföra eventuella renoveringar?

2) Fundera över läget

Hur huset ser ut är lätt att åtgärda, desto viktigaste är läget. Hör av dig till kommunen och undersök om några nya vägar i närheten av huset är planerade, vilka framtida exploateringsplaner finns? När du väl köpt ett hus vill du inte ha några oväntade överraskningar.

3)Anlita en besiktningsman

Låt dig inte förtrollas helt av drömmen om ett eget sommarhus. Anlita en besiktningsman med ansvarsförsäkring innan du skriver på köpehandlingarna. Det kostar, men lönar sig i längden. Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt, vilket innebär att alla fel som är möjliga att upptäcka får du stå för, inte säljaren.

ANNONS