Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Höns hemma i trädgården är hållbar trend

Höns från lyckliga hönor smakar bäst. Det verkar fler och fler tycka och intresset för att ha egna fjäderfän blir allt större.

När Marielle Johansson flyttade till Fjärås och skaffade höns i slutet av 80-talet kände hon sig lite udda. Men i dag är det tvärtom. I många trädgårdar spatserar djuren omkring på gräsmattan. Ökat fokus på ekologisk djurhållning är främsta förklaringen, tror Marielle.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Folk är mer upplysta om hur det ser ut i hönserier. Har man barn kan man också låta dem följa processen och se hur äggen blir till.

Hon får medhåll av Leo Berg, vice ordförande i Svenska rasfjäderförbundet. Att det råder hönsfeber i landet är det ingen tvekan om. Även om medlemmarna inte blivit fler märks intresset på utställningar och att allt fler hör av sig.

– Det är i ropet att bry sig om miljön och trenden går mot mer närproducerat och ekologiskt, säger Leo Berg.

Mari Runeberg i Fjärås är en av dem som hakat på trenden. Hon skaffade höns för några år och har gått på kurs hos Marielle Johansson.

– Djuren är också lättskötta och sociala. Man kan gå in i hönshuset och bara sitta där och kela med dem en stund, säger Mari.

Hos henne kan de tolv hönorna och tuppen Ture gå fritt runt huset, även om de får hålla sig i hönsgården när ingen har uppsikt. Men hon tror också att många fått upp ögonen för att det går att skaffa höns även om man inte bor på landet. I Kungsbacka kommun är det tillåtet att ha tre hönor, men ingen tupp, inom tätorterna.

– Man behöver inte göra det så krångligt. Har man en gammal lekstuga kan man inreda den till ett hönshus, tipsar Marielle.

Hon har hållit flera utbildningar i hönshållning i Kungsbacka. Årets första omgång med 40 deltagare blev fullbokad direkt och på grund av den stora efterfrågan planeras ytterligare en kurs i slutet av april.

– Deltagarna är allt mellan 18 och 80 år. Töntstämpeln som fanns förr är helt borta, det är väldigt roligt.

Utbildningen handlar om allt från foder och kläckning till sjukdomar och hur djuren ska avlivas. Marielle påpekar att det är mycket att tänka på innan man skaffar fjäderfän. Då och då får hon samtal från djurägare som inte gjort hemläxan.

– Vissa skaffar höns lite väl impulsivt. Några har ringt och frågat vad de ska äta.

Sedan fyra år tillbaka arrangerar Marielle Johansson även hönsbytardagar. Då är både djurägare och andra välkomna för att byta, köpa och sälja både fjäderfä och ägg. Förra året lockade arrangemanget 2 000-3 000 besökare.

– Många kommer långväga, exempelvis från Skåne. Vissa raser är väldigt eftertraktade och försvinner så fort vi öppnar.

Själv har Marielle Johansson nu gjort sig av med alla sina djur på grund av hälsoproblem och snart flyttar hon till lägenhet. Men hönsbytardagarna kommer att fortsätta och 14 maj är det dags igen.

Fakta: Tips till blivande hönsägare

Marielle Johanssons råd till den som funderar på att skaffa höns.

– Ta reda på vilken hönsras du vill ha och tänk över om du ska ha tupp eller inte.

– Kolla upp vilka regler som gäller i din kommun, exempelvis hur många hönor du får ha.

– Lär dig hur du ska göra om ett djur blir sjukt och måste avlivas.

– Se till att du har någon som kan ta hand om djuren om du ska resa bort.

– Kolla Blocket och hönsgrupper på facebook för att hitta försäljning av fjäderfän.

– Tänk på att djuren måste kunna gå in i ett hus som är drag- och frostskyddat, värme behövs inte.

– Hämta inspiration från andras hönsgårdar.

– Hönsgödsel är ofta populärt att ge bort till grannar och vänner.