Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy519385.jpg
Satellitbild över kärnkraftverket Fukushima före och efter olyckorna.

Höjd strålning efter reaktorbrand

Den radioaktiva strålningen kring det skadade kärnkraftverket Fukushima höjdes till nivåer som hotar människors hälsa.

Det meddelade den japanska strålskyddsmyndigheten, efter ännu en explosion i en reaktor och en brand i en annan på tisdagen.

Japan har informerat atomenergiorganet IAEA om att en bassäng för använt kärnbränsle i Fukushima brinner och att radioaktivitet släppts ut i atmosfären, skriver Reuters. Japan har också bekräftat att nivåer på uppemot 400 millisievert per timme uppmätts och att branden i reaktor fyra kan ha orsakats av en vätgasexplosion.

Branden bröt ut i reaktor fyra på det redan hårt drabbade kärnkraftverket Fukushima och den radioaktiva strålningen ökade väsentligt på grund av detta, sade premiärminister Naoto Kan.

Han uppmanade nationen att behålla lugnet.

Den japanska strålskyddsmyndigheten sade att strålningsnivåerna kring reaktorerna nu är ett hot mot människors hälsa och att boende på upp till 20-30 kilometers avstånd från kärnkraftverket ska hålla sig inomhus.

På grund av det radioaktiva läckaget har japanska myndigheter beslutat att införa flygförbud i luftrummet över kärnkraftverket, uppger transportdepartementet i Japan för tv-kanalen CNN.

En representant för Tepco sade att man inte trodde "att reaktorhöljet fått sådana skador som ett hål". Slutsatsen drog bolaget av att "strålningsnivån inte sprungit i höjden".

Samtidigt kom rapporter om förhöjd strålning i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket. Men enligt regeringstjänstemän bedömdes den inte vara så hög att den skadar människor.

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt japanska meteorologer kommer vinden under dagen att blåsa i sydvästlig riktning, bland annat mot Tokyo, men senare på dagen kommer den att skifta åt väster, enligt prognoserna.

Tepco har evakuerat all personal från reaktor ett och två. Kvar är bara omkring 50 personer som försöker pumpa in vatten för att kyla kärnbränslestavarna.

Ett oroväckande läge, bedömde Per Bystedt, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige.

-Det eskalerar. Det är väldigt oroväckande. Det vi har trott och den förklaring vi konstruerat är att man medvetet ventilerat gaser från inneslutningen som innehåller ånga, vätgas och radioaktiva ämnen som skapar explosioner, säger Bystedt.

Den japanska regeringen meddelade, strax innan uppgifterna om explosionen kom, att en del av höljet runt en kärnkraftsreaktor 2 i Fukushima tycktes ha skador som kan innebära ett allvarligt strålningsläckage.

På svenska Strålsäkerhetsmyndigheten följer man utvecklingen i Japan, men även de får knapphändig information.

-Det vi fått information om är att man hört en explosion. Vi har också fått information, som vi inte vet hur tillförlitlig den är, om att det kan ha varit en explosion i inneslutningen. Om det stämmer är det ett allvarligare läge än tidigare, säger Johanna Sandell, operativ chef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hon säger att om inneslutningen är skadad innebär det en större risk för utsläpp av radioaktiva gaser eller ämnen i omgivningen.

-Man har evakuerat all personal vid verket som inte arbetar med att kyla reaktorerna och det tyder på att man har ett utsläppt på sajten, säger hon.

Utrikesdepartementet avråder nu helt från resor till Japan, ett beslut fattat i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Sedan tidigare har UD avrått från icke nödvändiga resor till de hårdast katastrofdrabbade områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. I och med det väldigt osäkra läget för landets kärnkraftverk utökas nu avrådan.

sy518751.jpg
Invånare i staden Iwaki ger sig av från det strålningsdrabbade området.
Grafik
Mest läst