Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
4904818 (kopia)

Höj skatten i stället för att sänka lönerna

Högern få oss att tro att det är våra löner, hyror och rättigheter som är det största samhällsproblemet när det i stället handlar om ojämlikheten och de rikas höga löner, aktieutdelningar och miljonbonusar. Svaret på samhällsproblemen borde vara att ta från de rika och ge till oss andra. Stäng klyftorna och höj skatten, skriver Hanna Cederin, förbundsordförande Ung Vänster.

Sverige är rikare än någonsin. De rika har aldrig varit rikare och samtidigt handlar debatten om hur de som redan har minst ska kunna få ännu mindre. Enligt högern ska löner sänkas och hyror ska höjas. I stället för att omfördela ställer man utsatta grupper mot varandra, allt för att skydda eliten. Sverige är rikare än någonsin men budskapet är: ta från de fattiga och låt de rika bli rikare. Svaret borde stavas höjd skatt, så att rikedomarna omfördelas.

Högerns svar på samhällsproblemen handlar om att gå tillbaka och montera ned, om färre rättigheter och de ”enkla” jobb som påminner om 1800-talets skoputsare. Svenskt Näringsliv är allt öppnare med sina våta drömmar om undantag från kollektivavtal, statlig lönesättning och rättslösa anställningsformer.

Finns inget samband

Ett glädjande besked till regeringen är att det inte finns något direkt samband mellan det Svenskt Näringsliv säger och de politiska beslut som fattas. Det går att fatta helt andra beslut. Det går att genomföra reformer som läker klyftor istället för att öka dem. Det kan kännas lite ovant, förstås. Och visst är det trist om det blir dålig stämning när vd:ar och bankchefer börjar gnissla och gnälla. Men resurserna för att bygga ett bättre samhälle finns, det som saknas är en regering som vågar utmana den ekonomiska eliten.

Sveriges största samhällsproblem är ojämlikheten. Den gör att våra resurser hopas hos den lilla gruppen på toppen – den ekonomiska eliten – medan arbetslösheten, bristerna i välfärden och otryggheten fortsätter drabba oss andra. Nu vill högern få oss att tro att det är våra löner, hyror och rättigheter som är problemet. I själva verket står ojämlikheten i vägen för möjligheten till ett tryggt liv för alla utom några få. Det är de rikas höga löner, aktieutdelningar och miljonbonusar som är problemet.

Sverige är rikare än någonsin och skulle kunna vara bättre än någonsin. Om vi höjde skatten och investerade skulle de som sliter i vård- och omsorgsyrken få fler kollegor och de äldre skulle kunna lita på hemtjänsten. De arbetslösa kan få arbeten med löner som går att leva på och villkor som skapar trygghet i vardagen. Att höja skatten är att bygga samhället tillsammans, att möta framtiden gemensamt i stället för att lämna var och en åt sig själv.

Svaret på samhällsproblemen borde vara att ta från de rika och ge till oss andra. Enligt högern är det alltid någon annan som ska betala, förr var det kvinnorna, sen var det ungdomarna. Nu gäller det de som råkar ha kommit till Sverige nyligen. Det är aldrig de mäktiga, aldrig eliten. Resultatet blir ett splittrat samhälle. Det finns ett enkelt svar på hur vi kan hålla ihop det. Klyftorna kan ersättas med solidaritet och jämlikhet. Höj skatten.

Hanna Cederin

förbundsordförande Ung Vänster

Mest läst