Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Högtryck på katt- och hundhotellen

  Du har väl bokat sviten på hotellet? Inte till dig själv alltså utan till katten.

  På nystartade Jonsereds katthotell har ägaren Inga-Lill Kringberg julpyntat för de 17 katter som bor i rummen och sviterna. Ja, ni läste rätt, det finns sviter för alla katter som vill bo med egen uteplats. Genom en lucka i väggen kan de röra sig som de vill och välja ute eller inne när det behagar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Många ägare vill ju att katterna också ska ha det lite lyxigt. På julafton serverade vi leverpastej och på nyår måste de ju också få en Sylvestermeny, kanske med räkor, säger Inga-Lill och klappar lite på stammisen Henry som lagt sig tillrätta i sin svit.

  Jullov och andra ledigheter innebär högtryck på regionens katt- och hundpensionat. Såväl Jonsereds katthotell som de flesta andra husdjurshotell som GP talat med är fullbokade över helgerna och de flesta platser paxades redan tidigt i höstas.

  - Vi brukar nästan alltid ha så gott som fullt på skolloven. Men vi ser också en trend att fler åker iväg på cityweekends under året och då lämnar in katten över helgen, säger Lena Windius, på Fässbergs kattpensionat.

  Möjligheten att lämna in en hund eller katt på dagis eller pensionat har gjort att även personer som inte kan komma hem och rasta på lunchen eller som reser mycket faktiskt kan skaffa ett husdjur. På Lerums hunddagis och hundpensionat har man märkt att blivande hundägare gärna vill ha kontakt redan innan de köper sin valp.

  - O, ja det är många som känner att de kan skaffa hund när de vet att det finns dagis och pensionat, säger Matilda Nordström, som driver verksamheten som startade i mars i år.

  Inför nyårshelgen våndas dock många både djurägare och pensionat över vad som komma skall. Smällare och raketer hör ju inte till djurens favoriter.

  - Det är hemskt för många djur. Vi ligger ute i skogen men ska ändå aktivera hundarna extra under förmiddagen så att de är trötta på nyårskvällen och lättare kan koppla bort smällarna. Dessutom är det bra att sitta med hundarna och själv vara lugn, då brukar det gå bra, säger Matilda Nordström.

  Priserna för att lämna in en hund eller katt på pensionat ligger någonstans runt 200 till 250 kronor per dygn. Det är inte ovanligt att djuren bokas in i flera veckor under loven när hussar och mattar firar semester på annat håll.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.