Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högsta lotterivinsten någonsin

4 miljarder 250 miljoner kronor. Den närmast ofattbara summan plockade tre personer hem när de vinnande numren i Mega Millions Jackpot drogs. Det är den högsta lotterivinsten någonsin i världen.

Hysterin har varit total i USA de senaste dagarna när jättepotten bara har blivit större och större efter att ingen tagit hem jackpoten på 18 dragningar. Handlare rapporterar om långt mer än tredubblade omsättningar när folk köade för att vara med i dragningen. Tidningarna har varit fyllda med goda råd från experter om det skulle bli en enda vinnare, om man bör ta ut alla pengar på en gång eller få månadsbetalningar, varningar för allt elände som kan drabba och så vidare i en aldrig sinande ström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hittills har tre rätta rader påträffats, varav den första i Maryland och därefter i Kansas och Illinois.

Oddset för att vinna är 1 på 176 miljoner, vilket innebär att det är mer sannolikt att du träffas av blixten. 42 av USA:s delstater är med i lotteriet samt Washington DC och Virgin Islands. I lotteriet ska man dels välja fem nummer av 56 och dessutom ett speciellt Meganummer av 46. De vinnande grundnumren var 2, 4, 23,38, 46 och det speciella numret blev 23.

AFP skriver att det enligt experter nyhetsbyrån talat med är vanligt i sådana här fall att det dröjer dagar och till och med veckor innan storvinnare ger sig till känna för att hämta ut sina pengar. Ofta försöker denna grupp vinnare reda ut lagliga och skattemässiga frågor innan de hämtar ut vinsten.

De lyckliga vinnarna kommer att få välja mellan att ta ut sina pengar i en klumpsumma, eller som utbetalningar fördelade på 26 år. Staten och de aktuella delstaterna är också vinnare – en hel del skattepengar kommer dem till godo av vinsterna.

Snabbt efter beskedet om att en av vinnarlotterna hamnat i Maryland seglade termen "Someone in Maryland" upp som en av de hetaste på Twitter.

"Kära 'någon i Maryland', snälla hjälp mig att betala min college-utbildning", och liknande vädjanden rasade in på mikrobloggen.

Skämtlynnet tog fart lika snabbt. "Det är bäst att den där 'någon i Maryland' är släkt med mig", skrev en användare.

En annan tog fasta på att Maryland inte är känd för att vara en av USA:s mest spännande delstater: "Någon i Maryland har vunnit lotteriet. De blev väldigt glada, men kom sedan på att de bor i Maryland".

Och kanske var det som en skrev: Jaha, nu håller alla på att försöka ta kontakt med gamla bekanta i Maryland som man tappat kontakten med för länge sedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.