Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Även om resan med ziplinen går fort ner mot målet, intygar GP:s teståkare Georg Nielsen att man hinner njuta av det man ser.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Högsta betyg för ny åkattraktion

  Fallhöjden är 100 meter och maxhastigheten 100 kilometer per timme. I påskhelgen öppnar Sveriges längsta zipline nära Nötesundsbron mellan Uddevalla och Orust.

  Från Kastebergens topp och nästan hela vägen ner till Havstensfjorden löper den 900 meter långa och 20 millimeter tjocka vajern över granskog och jordbruksmark. Upplevelseföretagaren Carl Mannheimer fick idén när han för några år sedan såg en liknande anläggning i Brasilien. Sedan dess har resan varit lång och stundtals ganska vinglig.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Initialt ställde sig både länsstyrelsen och Uddevalla kommun tveksamma till bygget. Efter ett tag stod det dock klart att anläggningen varken stod inom ett naturreservat eller på strandskyddad mark. Och bygglovet som aldrig sökts, visade sig heller inte behövas.

  – Men det där var ärligt talat det minsta problemet. Det har varit så mycket annat under de här åren. Vajern, till exempel. Från början fick vi en som var alldeles för tunn och klen. Men den vi har nu har 27,9 ton som brottsgräns, så där behöver man inte vara orolig, säger Carl Mannheimer.

  Så tunga är inte GP:s båda teståkare. Georg Nielsen och Johan Oskarsson, som går på Orust båtbyggarutbildning i Henån, väger påklädda in på 97 respektive 68 kilo.

  Efter invägningen bär det i rask takt uppför berget till startplatsen. Klättringen är ganska tuff och Georg har knappt fått ner pulsen i viloläge innan den skjuter i höjden igen.

  – Nu känns det faktiskt lite, medger han, iförd sele och fastkopplad i linan uppe i starttornet.

  Några sekunder senare bär det iväg. Farten höjs successivt på väg ner för bergssidan. Snart är Georg bara en liten prick på väg mot måltornet, 900 meter ner.

  – Georg har kommit i mål och allt har gått bra, men han tror inte att Johan vågar åka, retas Carl Mannheimer via walkie talkie.

  Men Johan vågar så klart. Efteråt är både han och Georg smått lyriska.

  – Det var häftigt. Och en otrolig naturupplevelse, tycker Georg Nielsen.

  Ett åk kommer att kosta 500 kronor – är det värt det?

  – Visst, det är kanske lite dyrare än att åka till exempel ribbåt. Men båt kan man ju åka när som helst. Kasta sig ut för ett berg gör man ju inte bara så där. Det är definitivt något man vill testa på, säger Johan Oskarsson.