Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho gör en segergest inför sina anhängare. Den sittande högerkoalitionen fick flest röster i söndagens val men får inte egen majoritet i parlamentet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Högerkoalitionen satsar på ekonomin

  Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho är redo att bilda en ny regering efter att högerkoalitionen Portugal à Frente (PAF) fått flest röster i parlamentsvalet. Det blir en svag regering med ekonomin fortsatt satt i främsta rummet.

  Söndagens val slutade med seger för den sittande högerkoalitionen PAF, trots bitvis svidande kritik för dess ekonomiska linje sedan maktövertagandet 2011. Koalitionen som inbegriper partierna PSD och CDS-PP fick 38,6 procent av rösterna enligt preliminära resultat. Det stora oppositionspartiet PS får 32,4 procent.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Vår viktigaste uppgift är att förse Portugal med en statsbudget som garanterar en skuldminskning, sade Passos Coelho på valnatten, enligt den portugisiska dagstidningen Público.

  Marknaden glad

  För det är alltjämt en minskning av skuldberget som är i fokus i Portugal. Något som uppskattas av investerarna som på måndagen kunde glädja sig åt att räntor på sydeuropeiska obligationer sjönk till de lägsta nivåerna på fem månader. Den portugisiska börsen steg också.

  Men regeringskoalitionen tappar jämfört med förra valet och förlorar sin majoritet av platserna i parlamentet. Ett nytt borgerligt styre med Passos Coelho som regeringschef innebär att Portugal får en minoritetsregering. Det betyder också, enligt Público, att koalitionen kommer bli tvungen att förhandla med oppositionen i flera viktiga frågor, inte minst ekonomin.

  Hög arbetslöshet

  Inte alla är lika muntra som investerarna. Även om högerkoalitionens tid vid makten har inneburit en minskning av arbetslösheten ligger den fortfarande runt 12 procent och statsskulden är hög - 2014 motsvarade den 130 procent av BNP.

  Premiärminister Pedro Passos Coelho medger för nyhetsbyrån AFP att de senaste fyra åren har varit tuffa med stora uppoffringar, men säger att han är övertygad om att politiken varit den rätta.