Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Högerextremisten åkte ut

På torsdagskvällen tog den kommunalpolitiska karriären i Grästorp slut för Daniel Höglund, ledaren i högerextrema Svenskarnas parti.

Han entledigades från den plats han valts till, och fick lämna fullmäktige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så högerextrema organisationer som Svenskarnas parti har inte valts in i någon svensk fullmäktige sedan 1940-talet då nazismen härjade i Europa.

Höglund hann inte vara med på så många sammanträden i Grästorp förrän han stupade på den kanske mest elementära regeln för kommunpolitiker: Man måste bo i den kommun man ställer upp till val i.

Enligt myndigheterna bor Höglund i Vänersborg, inte i Grästorp. Därmed var saken färdigdiskuterad.

Att Höglund överklagat myndigheternas beslut ändrar inget. Även om han får rätt i sitt överklagande så kommer han inte tillbaka till fullmäktige.

– Är han entledigad så är han, säger kommunchefen Ove Johansson, Grästorp.

Höglund ville under sammanträdet att frågan skulle bordläggas i väntan på att hans överklagande avgjordes, men så blev det inte.

Direkt efter beslutet reste han sig upp och lämnade sin plats. Nu blir det ny rösträkning och möjligen en ersättare för Höglund. Annars kommer två stolar att stå tomma i Grästorps fullmäktige de kommande åren – Sverigedemokraterna har också en plats men ingen politiker.

Mest läst