Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hög puls i Universeum

  Aktivitetsutställningen Puls i Universeum invigdes på torsdagen i närvaro av nytända, lysande och falnande stjärnor; tioåriga elitgymnasten Matilda Hartzell, brottaren Eddy Bengtsson, stavhopparen Alhaji Jeng och motocrosslegenden Jörgen Nilsson.
  Vid första anblicken kan Puls-salen uppfattas som ett lite annorlunda gym med udda träningsreskap som kajak, romerska ringar, klättervägg á la rivjärn och andra mysko grejor. Varenda grej är noga uttänkt i avsikt att vässa besökarnas insikter i naturlagarna och teknikens påverkan på idrottsresultat. Utställningen är i huvudsak inriktad på ungdomar i fem- till nittonårsåldern och i sinom tid kommer utrymmet att bli skolsal för undervisning i naturorienterande ämnen. Varje månad får utställnigen lite annorlunda stuk, men med samma inriktning fram till finalen i januari nästa år.

  - Puls erbjuder enastående möjligheter till praktisk tillämpning av teoretiska ämnen, underströk Universeums pedagog Jörgen Schelander i sitt invigningsanförande. På löparbanan kan vi ha mattesafari och i roddmaskinen lär vi oss hur astronauterna tränar för att inte brytas i stycken när de åter utsätts för gravitation. I den unga publiken skall några timmar i Puls förhoppningsvis öka intresset för naturvetenskapliga ämnen.

  Under en intervjurunda avslöjade svenske mästaren i brottning supertungvikt Eddy Bengtsson att en av hans träningsmetoder var att bära sin 130 kilo tunge far uppför branta backar, Alhaji Jeng att hans intresse för stavhopp väcktes i samband med VM i fri idrott -95 och Matilda Hartzell att hon bedömdes vara så duktig att hon trots späd ålder platsade i juniorlandslaget i gymnastik.

  Så brände Matilda Hartzell av en invigningsbomb och den unga publiken rusade tillbaka till alla high-tech-apparater. De allra flesta försåg sig med stjärnornas autografer och när de upplystes om att Jörgen Nilsson blev tvåa i cross-VM-93 blev det kö till provsittning av hans moto-crossmaskin.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.