Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
00hair90b

Hårfärg rena giftbomben

Råd & Rön har testat nio sorters bruna och röda hårfärger och toningar.
Bland annat testades hur jämn och snygg färgen blir, hur bra den håller, om den täcker gråa hårstrån och hur den påverkar hårets kvalitet. Högst samlat betyg fick Wellas Viva rich brown för cirka 85 kronor. Goldwells Colorance pH 6,8 kom på delad andraplats totalt men hade en stor nackdel - färgen släppte. På kriteriet färgskillnad efter fyra veckor fick den klart sämst betyg. Den var också dyrast, cirka 125 kronor.
Hair System från HM kostade bara hälften så mycket och fick medelvärden överlag.
Sämst betyg för färgresultat och hårkvalitet fick Body Shops henna. Efter färgningen syntes knappt något resultat alls. Produkten från Body Shop innehöll däremot minst kemikalier. Många av de övriga testdeltagarna var rena giftbomberna. I genomsnitt innehåller färgerna 45 olika ämnen. Några vet man med säkerhet är starkt allergiframkallande och vissa misstänks också kunna orsaka cancer. Ett av de värsta ämnena är parafenyldiamin (PPD) som tidigare var förbjudet i Sverige.
- Personligen kan jag inte förstå att så starkt allergiframkallande ämnen kan vara tillåtna i hårfärger när det finns en så uppenbar risk att bli sjuk av dem. En kontaktallergi har man för livet och riskerar att få svårt eksem så fort man kommer i kontakt med ämnet, säger Carola Lidén, professor i yrkes- och miljödermatologi vid Karolinska institutet, till Råd & Rön.
Hon är också ledamot av EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentprodukter som för närvarande utreder hur farliga ämnena i hårfärgerna är.
Mest läst