Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hårdare granskning av grisbönder

När gårdar med vanvårdade grisar ska granskas görs inspektionerna av köttbranschens egna veterinärer från företaget Svenska Djurhälsovården. Men de veterinärerna är inte trovärdiga, anser experter, enligt Ekot.

Grisbranschen enades på fredagen om att införa certifiering av alla grisföretag, enligt ett pressmeddelande från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

En oberoende tredje part, oklart vem, ska kontrollera djuromsorg och livsmedelssäkerhet på de gårdar som ansluter sig.

Beslutet togs vid ett möte sammankallat av LRF. Lars-Göran Pettersson, ordförande i LRF, säger till TT att en verkligt enad bransch nu tar ansvar för att se till att den jämförelsevis hårda svenska djurskyddslagstiftningen följs. Han illustrerar enigheten med att "jag tror att 99,5 av slakterierna var representerade".

-Det råder fullständig enighet om att införa en certifiering av alla grisföretag.

TT: Det räcker alltså inte med inspektioner från länsstyrelsen, som ju är en tredje part?

-Nej, vi har ju sett att det här systemet inte fungerar, och med den här certifieringen får ju bonden ett kvitto från en tredje part som visar att den egna gården följer djurskyddslagstiftningen och att den håller för en granskning. Och för konsumenten innebär certifieringen en extra trygghet att varan håller vad gäller djuromsorg.

TT: Hur kan näringen själv skapa en oberoende part?

-Det är inget konstigt. Många aktörer har ju det här. Exempelvis Ica har det efter sin köttfärshistoria. Och det finns några aktörer som är oberoende tredje part, det är Smak, Aranea och Intertek. De kommer vi naturligtvis också att anlita för det här.

TT: I dag har det framkommit kritik mot företaget Svenska djurhälsovårdens veterinärverksamhet, att man är köpt av uppdragsgivaren och inte kan bedriva djurskydd.

-Det har väl visat sig att det här systemet inte riktigt har fungerat - den offentliga kontrollen har inte heller fungerat - så nu är vi beredda från näringens sida att ta större ansvar.
Mest läst