Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hårda tider för flatlössen

Flatlusens hotade framtid, eller dagens snabbkaffeslabb i pappersmuggar. Olika aspekter av samtiden synas på Konstfacks vårutställning där många unga konstnärer och formgivare annars gör nytt efter att först ha sett tillbaka.

Varför ska inte flatlusen få finnas? Frida Klingberg, masterstudent på programmet "Konst i offentligheten" vidareutvecklar sin fråga i tre essäer och en video där hon svarar på frågor i "Nyhetsmorgon i TV 4". I intimrakningens tidevarv har flatlusen svårt att överleva, i åtminstone Danmark och Australien är den hotad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är skogsskövling tycker jag, intimrakning, plockning och vaxning är smärtsamt, säger Frida Klingberg som vill få oss att fundera över varför den klåda flatlusen orsakar nödvändigtvis upplevs som så mycket värre än annan självpåtagen smärta.

Flatlusen står utanför begrepp som biologisk mångfald och har åtminstone hittills inte ägnats någon uppmärksamhet av världens naturfotografer.

Skarv och varg

Tidigare har Frida Klingberg ägnat sig åt både skarven och vargen. Ytterst handlar hennes tredelade konstprojekt om vilka djur vi betraktar som en del av naturen och inte, men också om att, som hon skriver, acceptera "den obekväma andre".

Årets vårutställning på Konstfack omfattar verk av 162 studenter i skilda discipliner och om det finns någon tråd i det sprittande spretiga är det i så fall de historiska tillbakablickarna i form och tekniker som sedan vrids om till något nytt, framhåller skolans rektor Maria Lantz tillsammans med Ikko Yokoyama, som även hon jobbat med utställningen.

Moraklocka som andas gatukonst

Bland möbel- och inredningsarkitekterna har Sara Ström Bäck tagit avstamp i allmogemöblerna och gjort uppdaterade men samtidigt skönt avslappnade versioner av kökssoffan, karmstolen och sekretären. Den lite skeva Moraklockan, målad med säkra, breda penseldrag och med ett köksur av plast, har en känsla av gatukonst.

Metallformgivaren Lo Nylén utgår från vardagstillvaron i sin kaffebjudningsinstallation som andas vanitas, förgänglighet. Kaffesjön på det runda bordet droppar ner på golvet och deformerar skira koppar, gjorda av vax.

-Jag har själv den här upphöjda idén om den fina kaffebjudningen, men dricker nästan allt mitt kaffe ur pappmuggar, säger Lo Nylén, vars dröm drunknar i ett mörkt överflöd som i allra högsta grad känns samtida.

Vårutställningen pågår till den 26 maj.