Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hårda papper i "Minimello"

De är glittrande stjärnor och framför bidrag av prisade låtskrivare. Förra året lockade toarullarna i "Minimello" två miljoner tittare på SVT Play. Nu startar andra upplagan av Barnkanalens melodifestival.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är hårda papper i "Minimello". På fler än ett sätt. De tävlande i Barnkanalens egen melodifestival är gjorda av toarullar, men det betyder inte att kraven på artisterna är låga. På fredag startar tävlingen och av fler än 3 700 anmälda dockor har bara 16 blivit utvalda.

Vad krävs för att en toarulle ska lyckas i "Minimello"?

-Det är en väldigt svår fråga för många fler än de här 16 skulle kunna lyckas. Vi försöker se till att det blir dockor från både äldre barn och yngre. Det viktigaste är att dockorna är så olika som möjligt, säger programledaren Ylva Hällen.

Hur skulle "Minimellos" bidrag stå sig i Melodifestivalen?

-På riktigt tror jag att några av dem skulle klara sig väldigt bra. Några låtar är riktiga hits och vissa artister har vassare stil än de som är med i den stora Melodifestivalen.

Även om toarulledockorna är "Minimellos" stora stjärnor spökar en livslevande schlagerräv i kartongkulisserna. Två av bidragen är skrivna av Thomas G:son som bland annat ligger bakom "Evighet" som gav Carola segern i Melodifestivalen 2006.

Att skriva för "Minimello" var en utmaning eftersom bidragen får vara högst en minut långa.

-Det var väldigt annorlunda, nästan som att skriva jinglar, men jag tycker att låtarna blev väldigt bra, säger han.

Ångrar du att du inte anmälde dem till Melodifestivalen?

-Nej, jag känner att låtarna gifter sig bra med artisterna som ska framföra dem och det är väldigt viktigt.

Melodifestivalen brukar kantas av skandaler och "chock"-rubriker. "Minimello" vill inte vara sämre och redan i den första deltävlingen är det bäddat för en smärre skandal. Bidraget "Superstar" framförs av en docka vars bakgrund SVT ännu inte lyckats klarlägga.

-Vi har en artist som vi inte vet var hon kommer ifrån. Nu hoppas vi att barnet som gjort den hör av sig, annars blir hon diskad, säger Ylva Hällen.

"Minimello" gick för första gången i Barnkanalen 2010. Runt 4 000 dockor skickades in till SVT och vinnare blev Mia och Pia med bidraget "Bom bom bom".

Tävlingen fungerar som den vanliga Melodifestivalen med deltävlingar, Andra chansen och final. I varje deltävling möts fyra bidrag.

Bland årets låtskrivare märks schlagerräven Thomas G:son, samt musikern och programledaren Nassim al Fakir. Dessutom gör artisten Lazee rösten till den rappande dockan Bobby.

Programmet blev en stor framgång på webben med två miljoner visningar på SVT Play och runt 200 000 lagda röster i de veckovisa omröstningarna. "Minimellos" sajt var SVT:s största programsajt under visningsperioden förra året.

Mest läst