Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hårda drabbningar skakade Libyen

På flera ställen i Libyen ställdes regimkritiker öga mot öga med Gaddafi-anhängare i hårda strider på fredagen. I al-Zawiya uppgavs minst 30 civila ha dödats då Gaddafi-trogna styrkor angrep staden.

Explosioner skakade marken och överröstade tjutande sirener, när rebeller på fredagen drabbade samman med Gaddafis militär utanför oljestaden Raslanuf. Rebellerna attackerade en militärbas i utkanten av staden – armén svarade med artilleri och eld från helikoptrar. Flera uppgavs ha dött, sprängda av raketer eller träffade av skott från de tunga kulsprutorna:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De skjuter raketer på oss. Jag såg fyra dödas mitt framför mina ögon", sade en av rebellerna till Reuters.

"Fickor av motstånd"

I al-Zawiya dödades minst 30 civila då Gaddafi-trogna säkerhetsstyrkor försökte återta staden.

– Jag var på sjukhuset för mindre än en kvart sedan och jag såg dussintals döda och ännu fler skadade, sade ögonvittnet Zawiya-bon Mohamed till Reuters på eftermiddagen.

En annan boende i staden uppgav att mellan 40 och 50 människor dödats i sammandrabbningarna under dagen.

Den libyska statstelevisionen meddelade tidigt på kvällen att regimtrogna återtagit staden och enligt en regeringstalesman fanns det endast "fickor av motstånd kvar".

"Väldigt oroliga"

I Tripoli hade demonstrationer planerats till fredagen och när fredagsbönen var över samlades hundratals i huvudstaden för att protestera och visa sin ilska mot regimen. Säkerhetsstyrkor stoppade journalister från att lämna sitt hotell, och sade att det rådde "exceptionella omständigheter", rapporterade flera medier.

Mahmoud, boende i staden Benghazi, sade i telefon till TT att oron var stor, och att rapporter från anhöriga om skarp eld och tårgas mot demonstranter nått dem:

– Vi är väldigt oroliga för våra anhöriga i Tripoli och Tajoura. Det är många som har försökt protestera efter fredagsbönen men säkerhetsstyrkorna lade sig i bakhåll – många är skjutna och skadade.

Stridsflygplan

Mustafa Abdud Al Jeleil, ledare för rebellernas Nationella libyska rådet, talade i staden al-Bayda. Han såg bara två möjliga lösningar på konflikten:

– Seger eller döden. Vi kommer inte att ge oss innan vi fritagit hela landet, sade han.

Nära Benghazis flygplats släppte stridsflygplan flera bomber, trots att rebeller har tagit kontroll över vapen avsedda mot flyg.

Ahmed, boende i Benghazi, sade till TT att han direkt begav sig dit för att se vad som har hänt, på plats bekräftades det att flygangreppet skett men de motades bort av polis.

– Jag åkte dit men polisen har vägrat att släppa in oss, för vår egen säkerhet. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.