Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hållplats byggs om i Frölunda

  I sommar byggs den underjordiska spårvagnshållplatsen på Frölunda torg om och öppnas mot omvärlden. Samtidigt flyttas närmaste hållplatsen vid Orgelgatan några hundra meter mot stan.
  15 juni klipps spårvägstrafiken till och från Frölunda av redan vid Marklandsgatan. Orsaken är att hållplatserna västerut, till Frölunda torg, håller på att byggas om.
  Framförallt ska den stora hållplatsen på väg ner under köpcentrat både byggas om och öppnas upp mot omvärlden.
  Ombyggnaden har diskuterats länge men i dag, onsdag, är de till slut dags för kommunstyrelsen att ge trafiknämnden formellt klartecken att använda 73 miljoner kronor. Pengarna går dels till att bygga om själva hållplatsen, dels till att på den sidan sidan som vetter mot Frölunda kulturhus riva betongtak, - väggar och trapphus och schakta ur så att hållplatsen i fortsättningen ska vara öppen mot platsen ovanför, som också ska byggas om.
  Hållplatsen har sedan den byggdes på 70-talet en olustig gångtunnel under spåren men den ska nu tas bort. Istället blir det fritt fram att korsa spåren, som på de flesta andra hållplatser.
  Medan spårvagnstrafiken förbi Frölunda torg är avstängd passar trafikkontoret också på att flytta den närmaste hållplatsen i riktning mot stan. Denna hållplats ligger i dag vid Orgelgatan men flyttas några hundra meter närmare stan, till i höjd med värmeverket (med den höga skorstenen) och får namnet Positivgatan, efter tvärgatan där.
  Orsaken till hållplatsflytten är, enligt Erika Åkerblom på Västtrafik, att kommunen planerar att bygga bostäder i närheten, bland annat i området vid Järnbrottsskolan, men också att hållplatsen ska ligga närmare till exempel Frölundagymnasiet på västra sidan av spårvägen.
  Hållplatsen på Frölunda torg ska åter kunna användas i mitten av oktober. Den fortsatta ombyggnaden runt omkring själva hållplatsen, och då framförallt den nya, stora sluttningen upp mot kulturhuset, kommer dock att pågå också under nästa vår.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.