Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Håller Göteborg på att bli en Nato-bas?

Göteborg, Vätternområdet och stora delar av Norrland riskerar att få hysa Natobaser om man får tro de senaste planerna från den avgående regeringen och uttalandena från Allan Widman (FP), ledamot i försvarsutskottet. Vi i Fredsrörelsen fruktar det värsta, skriver bland andra Birgit Vollbrecht, Fredsam.

Försvarsmaktens omfattande planer på utbyggnad av skjutfältet i Göteborgs södra skärgård är kända sedan en tid tillbaka. Planerna har mötts av ett så kraftigt folkligt motstånd att den nu avgående regeringen har förhalat beslutet. Protesterna mot förslaget kom omedelbart från de drabbade öborna genom Skärgårdsuppropet, men även från övriga kommuninvånare när de väl lyckats få information om ärendet, som till en början hemlighölls av Försvarsmakten. Så småningom reagerade även Göteborgs kommun och tog ställning mot utbyggnadsplanerna. Kommunstyrelsen har vid ett flertal tillfällen framfört sin ståndpunkt till såväl Försvarsmakten som till Miljödepartementet, där ärendet legat en längre tid. Liknande protester och överklaganden har kommit från folk och kommuner i Vätternområdet.

Vi inom fredsrörelsen tillsammans med en stor folklig opinion ser inte dessa utökningar av skjutfälten enbart som den allvarliga miljöfråga den förvisso är, utan även som en del av en upprustningsstrategi av stora mått.

Vid våra försök till dialog med Försvarsmakten har vi mötts av påståenden kring det stora militära behovet av övningsfälten för rikets säkerhet, och att det i grund och botten handlar om ett riksintresse, som går före alla andra intressen. Denna rätt demonstrerar nu Försvarsmakten genom att ansöka om expropriation av en av Göteborgs södra skärgårds verkliga pärlor, den kultur- och naturhistoriskt intressanta ön Känsö.

Frågor avfärdas

Våra kritiska frågor kring de omfattande övningsbehoven avfärdades. Vi möttes av tystnad, när vi förhörde oss om Nato:s eventuella behov av att öva krig även i södra Sverige.

”Säve kan bli en bas i Nato-samarbete”. Så sammanfattas en intervju i GP (20/9) med en av försvarsutskottets ledamöter, Allan Widman (FP), tongivande debattör i försvarspolitiska frågor och känd Nato-förespråkare. Strax före valet beslöt den borgerliga regeringen att bjuda Nato på ett så kallat värdlandsstöd utan att riksdagen tillfrågades. Hur långt detta tillstånd sträcker sig vet inte de svenska medborgarna, inte heller vi som bor på eller i närheten av Säve på Hisingen.

”Göteborgs betydelse kommer inom ramen för värdlandsstöd att öka mycket dramatiskt ... Jag tror att Säve kan spela en viktig roll”, säger Allan Widman i GP.

Kommer värdlandsstödet att innefatta depåer av kärnvapen på svensk mark, även i närheten av våra storstäder? Är detta ett riksintresse?

Fruktar det värsta

Vi i Fredsrörelsen fruktar det värsta, nämligen att detta nu helt öppna långtgående Nato-samarbete som liknar medlemskap i försvarsalliansen på ett oroväckande sätt förminskar den svenska säkerheten och i stället ökar risken för aggression mot svenskt territorium. Denna olyckliga militära upptrappning går i motsatt riktning mot den doktrin om gemensam säkerhet som Sverige tog initiativet till och aktivt deltog i under det kalla kriget.

Det är dags för den nya S-ledda regeringen att ompröva sitt stöd till den politik som i praktiken gör Sverige till medlem i Nato.

Birgit Vollbrecht

Bror Inge Helmfridsson

Ianthe Holmberg

medlemmar i Fredsam, nätverk för ett tiotal fredsorganisationer i Göteborg

Mest läst