Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hätskhet och oro efter dödsdrama

Hat och hätskhet lever kvar efter dödsdramat i Landskrona, då en 78-årig kvinna dog sedan hon misshandlats på en parkeringsplats. Nu kallar Nationaldemokraterna till ett protestmöte efter dådet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Precis som mängder av hotfulla inlägg på Facebook och andra nätforum tar ND fasta på att 23-åringen som misstänks är utlänning. "Protestera mot svenskfientligheten" är rubriken på partiets kallelse till mötet på Rådhustorget i Landskrona på söndag.

På nätet finns även anspelningar på motsättningar mellan svenskar och invandrare i staden.

-Men det här är inget Landskronaproblem. Händelsen kunde ha inträffat var som helst i Sverige och de flesta nätkommentarerna är säkert inte skrivna här, säger Urban Jansson, den häktade 23-åringens försvarsadvokat.

Han befarar att stämningen ska påverka polisutredningen, så att vittnen inte vågar berätta. Polisen har redan tvingats avstå från fotokonfrontationer, eftersom bilder på den misstänkte tidigt kom ut.

Både 23-åringen själv och hans familj har hängts ut med person- och adressuppgifter på nätet. Hotbilden gör att 23-åringen och advokaten tvekar att överklaga häktningsbeslutet. Mannen kan ju "riskera" att få lämna tryggheten i häktet.

-Det finns inget annat skäl. Det handlar helt om klientens säkerhet, säger Jansson till TT.

Sverigedemokraternas andra vice partiordförande Carina Herrstedt, kommunstyrelseledamot i Landskrona, är med i SVT:s Debatt i kväll om läget i staden efter dramat.

-Media har tappat fokus totalt och gjort den här händelsen till en fråga om den gynnar eller missgynnar Sverigedemokraterna, säger hon.

Herrstedt kritiserar att medierna inte från början berättade att den misstänkte är invandrare.

-Det bidrar till ryktesspridningen.

Svenska och utländska Landskronabor ska medverka i Debatt. Projektledaren Lena Laurén säger att redaktionen mött en ovilja från det lokala politiska etablissemanget.

-De etablerade politikerna vill ogärna prata, men folk i gemen är otroligt benägna att prata om vad det här betyder och vad det eventuellt kommer att sluta i, säger hon.

Näthatet har även drabbat en ung dansk. Han har samma namn som 23-åringen och pekades av misstag ut med bild som skyldig till Landskronadramat, rapporterar danska tidningen B.T.