Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hästnäringen viktig för Västra Götaland

Den avskaffade skatten på handelsgödsel finansierade tidigare delar av hästforskningen. Nu har Alliansen i stället ökat anslagen till svensk forskning från 25 till 30 miljarder kronor, skriver Cecilia Widegren, Lars Hjälmered och Jan Ericson (M), i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hästnäringen är viktig för Sverige och är särskilt viktig i Västra Götaland, Sveriges hästtätaste län. Hästnäringen skapar arbetstillfällen, bidrar till landsbygdsutveckling och är en bransch med stor potential. Hästforskningen är självfallet viktig för både hästnäringens utveckling och ett fortsatt gott djurskydd.

Alliansen har under 2010 avskaffat handelsgödselskatten i syfte att förbättra det svenska jordbrukets konkurrenskraft. Avskaffandet av handelsgödselskatten var oerhört viktigt för det svenska jordbruket men skatten finansierade tidigare mycket av den tillämpade jordbruksforskningen, inklusive hästforskningen. Alliansen har ökat anslaget till svensk forskning från 25 till 30 miljarder kronor.

För att säkerställa att pengarna ska hamna där de behövs bäst får forskningsprojekten konkurrera om anslag. Miljö- och energifrågor prioriteras särskilt av Alliansen.

Moderaterna i Västra Götalands län arbetar redan för en stark landsbygdsutveckling och det kommer vi att fortsätta med. Vi tycker att hästnäringens hälftenfinansiering är ett gott initiativ som visar på stort och brett engagemang i praktiken.

Hästnäringens utveckling handlar inte enbart om forskningsanslag utan också om bättre företagsklimat. Samverkan mellan forskning och näringsliv är därför eftersträvansvärt. Hästnäringens många och växande företag har redan nu dragit fördel av alliansreformer såsom skattesänkningar, sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och regelförenklingar. Vi vill göra det ännu enklare att starta och driva företag i Sverige och vi fortsätter arbeta för att öka det svenska jordbrukets konkurrenskraft.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot, Skaraborg

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot, Göteborg

Jan Ericson (M)

riksdagsledamot, Södra Älvsborg

Mest läst