Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Hästägare åtalas för djurplågeri – riskerar fängelse

Kvinnan och sambon bedrev sin hästverksamhet under lång tid trots att Länsstyrelsen gett dem djurförbud. Flera hästar har genom åren dött av undernäring och de båda åtalas nu för djurplågeri.

Det började redan i december 2010 då Länsstyrelsen efter att flera anmälningar mot gårdens dåliga skötsel av hästarna, kontaktade hästägarna om ett omedelbart djurförbud. En av de strängaste begränsningarna som en djurhållare kan få. Kvinnan och hennes sambo överklagade Länsstyrelsens beslut utan framgång men fortsatte ändå med sin hästverksamhet under flera år vid sin gård i Västra Götaland.

Mycket pekar nu på att Länsstyrelsen hade väldigt goda skäl att förbjuda kvinnan och sambon att ha hästar. Under en inspektion i april förra året hittade man två döda shetlandsponnyer som man misstänker hade med vanvård att göra. Återkommande i dokumentationen är hästar med synligt uppstickande ryggkotor, svullna magar och försvagade muskler.

Nu står de båda anklagade för djurplågeri av ett flertal hästar. Anklagelserna pekar också på bristen på torra och rena platser för hästarna, att veterinärer inte kontaktats när de ska, samt att hästar inte fått nog med mat.

Vissa hästar har varit så undernärda att veterinären uppmanat till omedelbar avlivning.

Gården har också brustit i säkerhet och taggtråd, dåliga staket, spikar, skräp och vassa föremål ska ha legat framme utan att städas undan.

Åklagare Patrik Tilly bedömer att straffvärdet är förhållandevis högt eftersom det är allvarliga brott som begåtts mot djuren. Straffsatsen är mellan böter och upp till två års fängelse.

- De riskerar fängelse, men det går inte att säga mer än så. Min bedömning är att straffvärdet är högt, säger åklagaren.

Han säger också att brott mot djur tyvärr inte är ovanligt men det här är ett extraordinärt ärende. Nu väntar de på tingsrätten för att komma igång med förhandlingarna.

De anklagade förnekar brott men deras advokat Anders Franksson vill inte kommentera det ingående i dagsläget då han ännu inte fått chans att se över åtalet.

FAKTA: DJURFÖRBUD ÅLÄGGS AV LÄNSSTYRELSEN OCH BERÄTTIGAS OM:

• Du inte följer ett beslut som är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt

• Du allvarligt försummat tillsynen eller vården av ett djur

• Du har misshandlat ett djur

• Du har dömts för djurplågeri

• Du vid upprepade tillfällen har dömts för brott mot djurskyddslagen

Den som bryter mot ett djurförbud riskerar att bli åtalsanmäld.

Mest läst